Brief aan inwoners van burgemeester Oude Kotte

Aalsmeer – Burgemeester Gido Oude Kotte heeft een brief geschreven voor alle inwoners. Met het schrijven wil hij iedereen een hart onder de riem steken en licht hij de ingestelde maatregelen toe en hoe deze worden vertaald naar de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en Aalsmeer:

“De coronacrisis raakt ons allemaal. Ik zie hoe velen van u zich inspannen om de noodzakelijke maatregelen na te leven. En ik wil alle mensen die nu ziek zijn, veel sterkte toewensen. De komende weken zijn cruciaal. Het coronavirus verspreid zich nog steeds te snel. Iedereen kan besmet raken en iedereen kan het virus verder verspreiden. Hoewel de meesten van u de maatregelen al strikt naleven maak ik mij wel zorgen over de inwoners die dat nog onvoldoende doen. Ik doe daarom een dringend beroep op iedereen om de maatregelen na te leven. Onze ouderen en inwoners met een zwakkere gezondheid zijn extra kwetsbaar en hebben onze hulp hard nodig.

Blijf zoveel mogelijk binnen

We moeten met elkaar voorkomen dat door een te grote instroom van (ernstig) zieke mensen de medische zorg vastloopt. Dat ziekenhuizen, en vooral de IC-afdelingen, het aan blijven kunnen. Dat kan alleen als zo min mogelijk mensen tegelijkertijd ziek worden. Blijft u alstublieft zoveel mogelijk binnen, tenzij dat niet anders kan. U kunt naar buiten voor uw werk, voor boodschappen of een korte wandeling in de frisse lucht.”

Landelijke maatregelen

In de landelijk genomen maatregelen is opgenomen dat kinderen onder de twaalf jaar buiten kunnen spelen, voor alle jongeren en volwassenen geldt: Houdt 1,5 meter afstand van andere personen. Waar u ook bent en wat u ook doet. Groepsvorming van drie of meer mensen is niet toegestaan, tenzij men met elkaar een huishouden vormt. Voor winkels, die nog open zijn, geldt dat zij maatregelen dienen te treffen om ervoor te zorgen dat iedereen 1,5 meter afstand houdt. Ditzelfde geldt voor het openbaar vervoer. Indien dit niet gebeurt, wordt hiertegen opgetreden. Kappers en andere ‘contactberoepen’, zoals nagelstudio’s, schoonheidsspecialisten en tattooshops mogen tot in ieder geval 6 april hun beroep niet uitoefenen. Tot 1 juni vinden er geen evenementen plaats. Koningsdag, de Nationale Herdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag zullen niet plaatsvinden zoals we gewend zijn. Religieuze bijeenkomsten met meer dan 30 mensen zijn niet meer toegestaan. Dit geldt ook voor (kerkelijke) begrafenissen en huwelijken.

Aanvullende maatregelen

Er zijn helaas nog steeds plekken waar te veel mensen samenkomen. Het kabinet heeft de veiligheidsregio’s opgedragen om extra maatregelen te nemen als dat nodig is. In de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland gaat het om de volgende aanvullende maatregelen die ook gelden voor Aalsmeer:

  • Op markten mogen alleen nog maar etenswaren verkocht worden.
  • Openbare fitnesstoestellen mogen niet gebruikt worden.
  • Voetbalkooien en pannaveldjes worden afgesloten.
  • Sportvelden en -parken zijn al sinds enkele weken dicht. Ondanks deze sluiting maken veel inwoners in hun vrije tijd er toch gebruik van. De handhaving op deze plekken gaat geïntensiveerd worden.
  • De politie en handhavers gaan boetes uitdelen als de regels niet worden nageleefd. Als u zich niet houdt aan de veilige afstand van 1,5 meter kan dit leiden tot forse boetes.

Waardering

“Tot slot spreek ik mijn grote waardering uit voor de mensen in de zorg, de hulpdiensten, de schoonmakers, de media, de supermarkten en allen die ons land en onze gemeente draaiend houden. Voor de mensen die in de verpleeghuizen en zorginstellingen wonen en nu geen bezoek niet meer kunnen ontvangen, wil ik zeggen: Wij denken aan u!

Eenzaamheid

Ik roep iedereen op om op een creatieve manier eenzaamheid onder Aalsmeerders tegen te gaan. Wilt u hulp bieden? Kijkt u dan hier voor de mogelijkheden. Maakt u zich zorgen, heeft u tips voor de gemeente of heeft u vragen over het coronavirus? Stel uw vraag per e-mail via: corona@aalsmeer.nl

Bijzondere tijd

Thuis werken, een huishouden met kinderen draaiend houden en ervoor zorgen dat het hele gezin zich aan de adviezen van het RIVM houdt. Het is een hele opgave en gelukkig zie ik dat de meeste inwoners hun verantwoordelijkheid nemen. In mijn eigen gezin is het ook een bijzondere tijd. Afgelopen woensdag zijn mijn echtgenote en ik de trotse ouders geworden van een prachtige zoon genaamd Ilias Jacob. Een heugelijke gebeurtenis in deze woelige periode. Maar ook voor de kraamtijd betekent de coronacrisis veel aanpassing. Geen kraambezoek, geen ondersteuning in huis door familieleden. De vreugde van de geboorte kan alleen op afstand met de familie en vrienden gedeeld worden.

Initiatieven

Ondanks het feit dat we ons allemaal, ieder op zijn of haar eigen manier, in een moeilijke situatie bevinden zie ik ook een enorme veerkracht in onze gemeenschap. Er ontstaan allerlei initiatieven in de samenleving om elkaar te helpen, digitaal te bereiken en van dienst te zijn. Ik ben er trots op hoe wij Aalsmeerders ons hier door heen slaan. Er komt een moment dat we allemaal weer naar buiten kunnen, uitgestelde verjaardagen, huwelijken en andere feestjes kunnen vieren. Laten we daarnaar uitkijken. Tot die tijd roep ik u op vol te houden, elkaar te helpen en elkaar aan te spreken, zodat we samen door deze periode heen komen. Ik wens u alle goeds”

Gido Oude Kotte, burgemeester van Aalsmeer