Verboden kunstkasten in schijnwerpers (1)

Aalsmeer – De serie ‘Wandelen langs kunstkasten’ is ten einde, in het voorjaar wordt het project weer opgepakt. Echter, nog niet alle kunstkasten zijn in de schijnwerpers gezet. In de gemeente staan ook enkele zogenaamde ‘verboden’ kunstkasten. Elektriciteitskasten door inwoners zelf voorzien van een gekleurd jasje. Deze week de eerste kennismaking:

Verboden kunstkast, nummer 1

Tegenover het huis van Arie Buijs  aan het einde van de Oosteinderweg aan de linkerkant staat een kunstkast die oorspronkelijk niet in aanmerking kwam om beschilderd te worden. Nu kan de webmaster van de kunstkast site volgens eigen zeggen ook niet tekenen en of schilderen, maar fotograferen doet hij zeer behoorlijk. Tijdens een bezoek aan het Stedelijk Museum zag hij een schilderij van Chris Beekman hangen met de titel: Op tram wachtende mensen.

Chris Beekman (1887-1964) was één van de meest politiek actieve kunstenaars van de Stijl, een beweging waarvan Mondriaan de meest bekende is. De Stijl vertegenwoordigde een nieuwe wereld van abstracte, geometrische vormen geschilderd in primaire – felle – kleuren. Eigenlijk stond Beekman met één been buiten de beweging en hij raakte ook wat in de vergetelheid dat zeker te maken zal hebben met zijn politieke voorkeur, want Beekman was communist. Met zijn schilderijen gaf hij een betere wereld voor de arbeiders aan.

Beplakt met folie

“Het schilderij sprak mij meteen aan, ik heb er een foto van gemaakt met in het achterhoofd die te gebruiken voor de kunstkast tegenover mijn huis.” De foto werd op folie afgedrukt.

“Op een mooie julidag heb ik samen met kleindochter Naomi de uitvergroting op de kast geplakt. Deze techniek is op meerdere plaatsen in de wereld toegepast, maar in Aalsmeer is het de eerste kast. Ik heb er een mooi uitzicht aan overgehouden en tot nu toe geen klacht gehoord.”

Janna van Zon