Update over de Uithoornlijn vanuit de Vervoerregio

Uithoorn – In juli 2024 wordt de Uithoornlijn in gebruik. Met de nieuwe tramlijn zijn we vanuit Uithoorn in circa half uur op Station Zuid en kunt u overstappen op de trein, metro of bus en reist u snel naar uw bestemming in de regio. Om de haltes van de Amsteltram te bereiken gaat buslijn 174 als ontsluitende lijn fungeren. In het concept-vervoerplan voor het 2e halfjaar 2024 – dus vanaf het moment dat de Amsteltram naar Uithoorn gaat rijden – was opgenomen dat lijn 174 tweemaal per uur zou gaan rijden.

Het pakket van eisen voor het vervoerplan 2024-2 werd in oktober voorgelegd aan de Regioraad van de Vervoerregio Amsterdam. Namens de gemeente Uithoorn neemt Petra van Leeuwen deel aan de vergaderingen van de regioraad en zij gaf in de vergadering van 31 oktober aan dat een ontsluitende busverbinding van slechts tweemaal per uur te weinig was om Uithoorn goed te ontsluiten en had het dagelijks bestuur van de Regioraad gevraagd om in gesprek te gaan met Connexxion om te bekijken of er mogelijkheden zijn om de bus in Uithoorn vaker te laten rijden.

Overgenomen
Afgelopen week werd teruggekoppeld dat Connexxion in het ontwerp vervoerplan 2024-2 heeft opgenomen dat er tijdens de spits een extra bus gaat rijden. Het liefst zouden we willen dat er gedurende de gehele dag vier keer een ontsluitende bus door Uithoorn rijdt, maar de vervoerregio en Connexxion zien momenteel geen mogelijkheden om dit uit te breiden naar de gehele dag, mede door het personeelstekort bij Connexxion en de andere vervoerders in de regio parten speelt.

Vanaf juli 2024 rijdt de Amsteltram vanaf Centrum Uithoorn naar station Amsterdam Zuid. De vervoerregio heeft toegezegd het openbaar vervoer in Uithoorn en het gebruik van de Uithoornlijn te gaan monitoren om te zien of aanpassingen in de toekomst wenselijk zijn. Verder gaat de Vervoerregio onderzoeken of de Amsteltram in de toekomst door gaat rijden naar Station Amstel. Zodra hier meer over bekend is zullen we u hier over informeren.