Palmpaasstokken versieren

Uithoorn – In het weekend van Palmpasen worden alle kinderen uitgenodigd om zaterdagochtend in de Burght palmpaasstokken te komen versieren. Het versieren van de Palmpasenstokken begint zaterdag 23 maart om 10 uur in de hal van katholieke kerk. De organisatie zorgt ervoor dat alle materialen en versieringen, zoals het broodhaantje aanwezig zijn. Deze versieringen staan vol van symboliek en vertellen het verhaal van Palmpasen tot en met Pasen. De jongste kinderen kunnen hierbij best hulp gebruiken van oudere broers of zussen en ouders. Ook mogen de kinderen een palmpaaspotje maken voor de oudere bewoners uit de verzorgingstehuizen het Hoge Heem en het Karel van Manderhof. “Een Palmpasenpotje is een glazen potje met een kruis, buxustakje en bloembol”, legt Bart, een van de organisatoren, uit. “Als het niet lukt om deze ochtend te komen, mag er ook een palmpaasstok thuis gemaakt worden voor opa’s of oma’s.” Om kwart voor 11 wordt er een verhaal over een ezeltje voorgelezen. “Met Palmpasen vieren we de intocht van Jezus in Jeruzalem. Hij kwam niet als een koning op een groot paard, maar op een jonge ezel”, vat Bart het verhaal kort samen. De ochtend duurt tot 12 uur.

Optocht
Zondagochtend start de dag om half 10 in de protestantse kerk de Schutse. De optocht met de versierde Palmpasenstokken begint om kwart voor 10. Onder muzikale begeleiding van de Slagwerkgroep Aalsmeer lopen de kinderen dan in een kleurrijke stoet vanaf de Schutse naar het Karel van Manderhof. Na ongeveer een half uurtje lopen krijgen de kinderen limonade en de ouders koffie of thee in het Karel van Manderhof. Daarna is de inwijding van de Palmpaastakken op het plein voor de Burght met aansluitend om 11 uur een viering met kinderwoorddienst.   

De gezamenlijke palmpaasoptocht is een samenwerking tussen de protestante kerk de Schutse en de katholieke kerk de Burght en wordt al sinds 2004 georganiseerd. Er hangen posters op de basisscholen, want hoe meer kinderen er meelopen hoe leuker het is. Voor de organisatie is het handig om te weten hoeveel kinderen er komen. Aanmelden kan via emmaenus@hotmail.com of m.vanamerom@pkn-uithoorn.nl o.v.v. Palmpasen.