Inloop in/over Oude Veiling goed bezocht

Aalsmeer – Een open huis of inloop werd gisteren, donderdag 30 november, gehouden in De Oude Veiling over de op handen zijnde verbouwing. Het gebouw wordt getransformeerd tot de ‘Huiskamer van Aalsmeer’ waar meedoen, ontplooien, ontmoeten en inspireren centraal gaan staan. Tijdens de presentatie vertelde architect Richard Pannekoek over de verbouwingsplannen.

Inkijk in bibliotheek

Het gebouw wordt weer één, want er komt een toegangsdeur naar de bibliotheek. Deze zal bij binnenkomst gelijk te zien zijn. De bezoekers kunnen linksaf het grand café in of rechtdoor de bibliotheek inlopen. Dat de bibliotheek de ‘buurman’ is, wordt ook zichtbaar gemaakt in het restaurant. Op de plek van de bar komen vier ramen. De bar wordt verplaatst en gekoppeld aan de keuken. Hier komt de bakkerij van Ons Tweede Thuis. Tijdens de inloop waren bewoners van OTT aanwezig en zij trakteerden op heerlijke, zelfgemaakte appeltaart. De huidige lift in het gebouw gaat verdwijnen, maar er komt een groter exemplaar voor terug op de plek waar nu de toiletten zijn gesitueerd. Deze verhuizen meer richting ingang, rechts bij de bestaande trap.

Van veiling naar verenigingsgebouw

Architect Joop Kok was aanwezig om het een en ander te vertellen over monument De Oude Veiling. Joop blijkt zich goed verdiept te hebben in het mooie pand in het centrum, dat in 1912 gebouwd is naar ontwerp van architect J.W. Luik en dienst deed als Bloemenveiling (de eerste) in Aalsmeer. Aan de achterzijde arriveerden de kwekers met in hun pramen en bokken bloemen en planten om te veilen op de klok. De Oude Veiling had toen geen bovenverdieping zoals nu. Het gebouw was zo hoog gemaakt voor de tribune waarop de kopers van de bloemen en planten plaatsnamen.

In 1932 is de veiling omgetoverd tot verenigingsgebouw. Voor deze grootse verandering, zowel binnen (verdieping) als buiten (de voorgevel kreeg een gewaagde metamorfose), stond architect J.F. Berghoef garant. Menig wat ouder inwoner kan zich vast nog één van de vele activiteiten in De Oude Veiling, herinneren: Danslessen, kooravonden, kaarten, toneel- en muziekoptredens en in de grote zaal (waar nu de bibliotheek is gehuisvest) concerten van bekende artiesten.

Exploitatieplannen

Deze middag waren ook medewerkers van de ESA, de beheerder nu van De Oude Veiling, aanwezig om de medewerkers van Ons Tweede Thuis te begeleiden en om hand en spant diensten te verrichten. De belangstelling was goed te noemen, het was gezellig druk en een groot aantal van de bezoekers kwam op de thee of koffie met vers appelgebak af. De ESA is overigens al gestart met de nadere uitwerking van de exploitatieplannen voor De Oude Veiling. Samen met bibliotheek Amstelland, Ons Tweede Thuis en het Cultuurpunt worden afspraken over het beheer en de programmering gemaakt. Het ligt in de bedoeling om de bovenzalen beschikbaar te houden voor optredens, uitvoeringen en presentaties.

Half december starten de eerste werkzaamheden voor de verbouwing en de planning is dat in de zomer van 2018 de ‘Huiskamer van Aalsmeer’ haar deuren opent.