Fracties in beweging voor verkiezingen

Aalsmeer – De gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart 2018 heeft de politiek inmiddels flink in beweging gezet. De partijen VVD en CDA hebben hun kandidatenlijsten al bekend gemaakt. Bij de VVD blijft Robert van Rijn het vertrouwde gezicht en bij het CDA is huidig wethouder Robbert-Jan van Duijn op nummer één gezet. Huidig wethouder Ad Verburg heeft aangegeven de politiek vaarwel te zeggen vanwege zijn pensioengerechtigde leeftijd en staat op de lijst op de plek van lijstduwer. De fractie PACT was een samenwerking van de PvdA, D66 en Groen Links. Deze verbondenheid is verbroken en alledrie de partijen hebben aangegeven afzonderlijk aan de gemeenteraadsverkiezingen mee te gaan doen.

Schone lucht

Op 30 november heeft de PvdA haar streven en kandidatenlijst kenbaar gemaakt. “In Aalsmeer gaat onze aandacht en inzet eerst en vooral naar ons dorp en haar inwoners. Bouwen aan een dorp waar het goed leven, wonen en werken is. De rode draad in ons streven is dat we gaan voor schone lucht.” Het gezicht van de PvdA wordt de 36-jarige Jelle Buisma uit Kudelstaart. Geen onbekende, hij is enige tijd fractieassistent bij PACT geweest. Op twee staat Omar El Hri. “Een onbekende in de Aalsmeerse politiek, maar een man met veel ervaring in het publieke domein”, aldus de partij op haar website. Op drie staat Auke Ham (grote bestuurlijke ervaring), op vier Petra Langezaal (inzet voor zwakkere in samenleving) en op vijf Wouter van der Heijde (ontwikkelingen Schiphol). Lijstduwer is Marieke van Duijn (actief als Statenlid bij de provincie Noord-Holland en – inderdaad – zus van lijsttrekker Robbert-Jan van het CDA).

Afdelingsvergadering

Op donderdag 7 december houdt D66 haar afdelingsvergadering en deze wordt gehouden in het Dorpshuis van Kudelstaart. Deze avond wordt het startschot gegeven voor de verkiezingscampagne en de lijstvolgorde van de kandidaten wordt bekend gemaakt. Op de lijst zal de naam van nu raadslid Rik Rolleman ontbreken. Op twitter laat hij weten ruimte te maken voor anderen. Slogan van D66 is ‘Samen sterker. Kansen voor iedereen’. Naast leden zijn ook belangstellenden welkom op deze vergaderavond, die aanvangt om 20.00 uur.

Beter en groener

‘Beter en groener’ is de slogan van Groen Links, die overigens nog op zoek is naar een campagneleider. De komende weken vinden meetings plaats gebaseerd op de vier standpunten:  Duurzaamheid, economie, omgevingsbewust en toekomstgericht. Aanspreekpunt van Groen Links is voorzitter Kees Buskermolen. De kandidatenlijst is nog niet bekend gemaakt.

Conceptlijst

Aanstaande maandag 4 december presenteert de kandidaten-commissie van AB aan het bestuur en aan de leden de namenlijst voor de verkiezingen. Op de lijst ontbreken de namen van Gertjan van der Hoeven, de huidige wethouder heeft bekend gemaakt te stoppen met de politiek, en van Dick Kuin, die besloten heeft met een eigen partij te gaan deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Wie gaat de lijst aanvoeren? Is het nu fractievoorzitter Helma Persoon of gaat huidig wethouder Jop Kluis de ‘kar’ trekken?

Binnenkort vast meer nieuws over de politiek, de fracties en de gemeenteraadsverkiezingen. De ‘koorts’ is stijgende…

 

Foto: D66: Van een ‘luchtig’ concert door eigen leden onlangs naar een belangrijke ledenvergadering op 7 december.