“Ik dicht over wat me verwonderd”

Uithoorn – De Uithoornse dorpsdichter Peter Borghaerts zal op 29 oktober meedoen aan het Groot Gouds Stadsdichtersgala. Dertig dichters uit het hele land zullen er strijden om de Grote Prijs van Gouda en de titel Eilanddichter van Pampus. “Ik krijg drie minuten de tijd om op het podium voor te dragen”, vertelt Peter die samen met zijn vrouw naar Gouda zal gaan. In die tijd mag hij meerdere gedichten voordragen. “Aan het stadsgedicht blijf ik tot het laatst toe herschrijven. Verder zal ik zeker mijn kindergedicht ‘Lief, mooi mensje’ voorlezen. Voor kinderen schrijven was een uitdaging, want het moet een gevoel bij kinderen oproepen, maar ook bij ouders landen.” Zijn kindergedicht is te lezen op het raam in de bibliotheek en zal in een speciale festivalbundel verschijnen bij Uitgeverij Palmslag. “Ronald Giphart heeft het voorwoord laten schrijven door Chat GPT. Je merkt gewoon dat daar geen leven in zit. Het zijn woorden netjes op een rij gezet, maar het blijft leeg en mist gevoel.” En dat is voor dichters juist erg belangrijk.

Reactionair dichter
In februari 2022 won Peter Borghaerts de verkiezing dorpsdichter van Uithoorn. In die anderhalf jaar heeft hij al vaak op een podium gestaan. “Het maakt mij niet uit of ik dichter ben van een dorp of stad. Ik sta voor de gemeenschap. Zelf ben ik een rasechte Amsterdammer, maar ook in de stad heb ik dat dorpse gevoel ervaren.”

In de loop van de tijd is zijn manier van dichten wel veranderd. “Voorheen gebruikte ik een vast stramien en was mijn taalgebruik een beetje wollig. Nu dicht ik meer staccato, ben ik vaker to the point en neig ik meer naar spoken word.” Ik kan helaas niet uit mijn hoofd voordragen door een ongeluk dat ik gehad heb. Er ontstaat een soort mist in mijn hoofd. Ik ben beter in improvisatie.” 

Peter is een reactionair dichter. “Ik dicht over wat me verwonderd, verbaasd en verward. Het meest emotionele moment heb ik ervaren tijdens de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Een foto van een huilende jongen raakte me enorm. Toen heb ik een actie opgezet dat mensen voor € 5,55 een persoonlijk gedicht van vier strofen mochten aanvragen. Uiteindelijk heb ik er bijna veertig geschreven en de opbrengst heb ik overgemaakt op Giro 555.” 

Spiegel voorhouden
De dorpsdichter probeert geen boodschap mee te geven in zijn gedicht. “Ik heb motivatietrainingen gegeven en werk nu met jongeren die willen stoppen met school. Dan let ik op hun lichaamstaal en probeer de emotie achter de woorden te vinden om ze mee te nemen in mijn gedachten. Maar ik ben geen wereldverbeteraar; ik wil wel een spiegel voorhouden. ”

Peter verwacht niet te winnen op het Groot Gouds Stadsdichtersgala, maar hij vindt het vooral leuk om gelijkgestemden te ontmoeten. “Er is een vakjury en het publiek stemt uiteindelijk wie er wint. Al word ik laatste, ik geniet ervan om op dat podium te staan.” Naast de hoofdprijzen zal de Marianka Peters Persprijs worden uitgereikt voor de meest aansprekende dichter en voor de meest talentvolle afvaller van de voorrondes is er de Gildeprijs.

Wie zelf ook graag gedichten wil schrijven, kan meedoen aan de workshop Schilderen met woorden onder leiding van Peter Borghaerts, elke derde dinsdag in de bibliotheek. Wie liever een gedicht, spoken word of rap wil voordragen, is welkom op de Open Voordrachtavonden, elke laatste woensdagavond van de maand.