De Kwakel krijgt duurzaam dorpshuis

Uithoorn – Stichting Dorpshuis De Quakel start binnenkort met de verduurzaming van het dorpshuis in De Kwakel. Naast de verduurzaming zal ook de begane grond toegankelijker worden gemaakt. Daarmee is het dorpshuis klaar voor de toekomst.  

Het dorpshuis was toe aan een grondige renovatie. Om de kosten voor gebruikers beheersbaar te houden was financiering van buitenaf nodig. De gemeente heeft samen met het dorpshuis de handen ineengeslagen om de financiering van de verbouwing rond te krijgen. Naast bijdragen van het Dorpshuis, de gemeente en de provincie heeft Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS) met een forse subsidie de verbouwing mede mogelijk gemaakt. 

Dorpsplein
Het gebouw zal door een nieuwe, transparante gevel beter aansluiten op het vernieuwde dorpsplein. Er wordt aandacht besteed aan de toegankelijkheid voor mensen met een beperking, de indeling zal praktischer zijn en ook het binnenklimaat beter. Het feit dat het bestuur van de stichting de komende 25 jaar niet belast zal worden met grote uitgaven is bovendien heel prettig voor de continuïteit van haar activiteiten, die een belangrijke maatschappelijke functie voor de inwoners hebben. 

25 jaar 
Aad Rekelhof, voorzitter Stichting Dorpshuis de Quakel, is heel blij met de (extra) financiële steun. “Door de verbouwing kunnen de beheerskosten omlaag, en kunnen we door blijven gaan met het aanbieden van activiteiten voor de gemeenschap zonder dat we mensen hoeven buiten te sluiten. Door verduurzaming wordt bovendien het binnenklimaat sterk verbeterd. We kunnen na de verbouwing ten minste 25 jaar vooruit.“

Voor de verbouwing is een aannemer gezocht en gevonden. Met de aannemer Heemraad verwacht de Stichting een goede partij te hebben om ‘spijkers met koppen’ te slaan. (zie foto). In het dorpshuis zal op korte termijn een informatieavond worden georganiseerd om het nieuwe ontwerp te laten zien. Met de verbouwing wordt gestart tegen de zomer. De Stichting hoopt begin 2025 de verbouwing af te kunnen ronden en het vernieuwde dorpshuis in gebruik te nemen. Tijdens de verbouwing blijven de activiteiten zoveel mogelijk doorgaan.

Foto: Gemeente Uithoorn.