Coalitie meerderheid kwijt, oppositie wil debat

Aalsmeer – Door het vertrek van Dick Kuin uit de fractie AB is de coalitie haar meerderheid kwijt is. De oppositiepartijen VVD en PACT uit de gemeenteraad vragen zich af wat dit betekent voor de (politieke) verhoudingen. Op donderdag 7 december aanstaande wordt op verzoek van VVD en PACT een debat hierover gehouden om de gewenste duidelijkheid te krijgen.

Geconstateerd kan worden dat AB feitelijk geen 6 maar 5 zetels over heeft en dat de coalitie bestaande uit de politieke partijen AB en CDA met een totaal van 11 zetels geen meerderheid meer heeft in de 23 zetels tellende gemeenteraad van Aalsmeer. Wat dit betekent voor de resterende raads- en collegeperiode is vooralsnog niet duidelijk. Om hierover helderheid te verkrijgen hebben de oppositiepartijen hierover een debat aangevraagd. Het is de vraag of CDA en AB de oppositie dit debat gunnen en of ze bereid zijn in de openbaarheid te reageren op het vertrek van de heer Kuin bij AB.

Effecten op samenwerking

Het is, volgens de oppositiepartijen, op zich al vreemd dat CDA en AB tot nu toe nauwelijks gereageerd hebben op de vraag wat het politieke effect is van dit vertrek. Als de heer Kuin aan het begin van de raadsperiode zou zijn vertrokken, dan zou de coalitie zijn gevallen. Nu, kort voor de verkiezingen in maart 2018 zal het zo’n vaart niet lopen, omdat Aalsmeer ook gediend is met bestuurlijke rust en kalmte. De vraag is echter of dit effecten zal hebben op de samenwerking binnen de coalitie.

Openheid van zaken geven

Bovendien is het de vraag of de heer Kuin het door hem, als lid van AB onderschreven coalitieakkoord, nog steeds onderschrijft. VVD en PACT vinden het niet meer dan normaal dat de coalitiepartijen en de heer Kuin bereid zijn openheid van zaken te geven en om daarmee (politieke) verantwoording af te leggen. Het debat zal als de coalitie hiertoe bereid is, plaatsvinden op donderdag 7 december vanaf 20.00 uur tijdens de gemeenteraadsvergadering. De raadsvergadering is openbaar en tevens via livestream te volgen via de website van de gemeente.