Ambacht molenaar op UNESCO lijst

Aalsmeer – Het ambacht van de molenaar is erkend en geplaatst op de Internationale UNESCO lijst voor Immaterieel Erfgoed. Een prachtige erkenning voor alle molenaren in Nederland.

Op donderdag 7 december is bekend gemaakt dat het de landelijke molenorganisaties is gelukt dit immaterieel erfgoed te beschermen en te behouden voor de toekomst. Het ambacht ‘molenaar’ staat nu officieel op de Internationale UNESCO lijst voor Immaterieel Erfgoed. De molenaars zijn trots op deze erkenning. “Het is echt bijzonder dat ons ambacht op deze manier internationaal erkend wordt. We hopen dat het enthousiasme voor het molenaarsambacht hierdoor nog groter wordt.’’

Blikvanger in Centrum

In korenmolen De Leeuw in het Centrum ‘werken’ enkele enthousiaste molenaars. Iedere dinsdagmiddag en zaterdag zijn ze aanwezig en laten de wieken vrolijk draaien. De Leeuw stamt uit 1547 en is een blikvanger waar menig inwoner trots op is. Niet altijd is dit zo geweest. In de jaren negentig wist de gemeente de zwaar verwaarloosde molen in handen te krijgen. In 1993 is gestart met een rigoureuze verbouwing en in april 1996 is de molen officieel in gebruik gesteld.

Meel en bloemmixen

In de molen kunnen verschillende soorten meel en bloemmixen, onder andere voor brood, pannenkoeken en cake, gekocht worden, evenals pitten, zaden en diverse bakartikelen waaronder speculaaskruiden. Ook is het mogelijk de molen van binnen te bezichtigen. Op de eerste verdieping is een vaste tentoonstelling. De Leeuw is iedere dinsdag open van 13.00 tot 16.30 uur en zaterdag zijn bezoekers welkom tussen 10.30 en 16.00 uur.