Nieuwjaarsduik voor raadsleden

Uithoorn – Nemen de Uithoornse raadsleden op 1 januari een frisse Nieuwjaarsduik in de Amstel? Als het aan Petra van Leeuwen en Daan Noordanus ligt wel. Geheel onverwacht en op het laatste moment toegevoegd aan de agenda van de gemeenteraadvergadering dienden Gemeentebelangen en VVD donderdagavond een ludieke motie in. De motie ‘Frisse start van het nieuwe jaar’ riep het college, raadsleden en medewerkers van de gemeente Uithoorn op om gezamenlijk deel te nemen aan de Nieuwjaarsduik in de Amstel op 1 januari. Petra van Leeuwen (GB) vond dat de gemeente Uithoorn een sportieve gemeenteraad heeft die ontmoeting, sport en gezondheid belangrijk vindt, dus dat er per fractie een afgevaardigde zou moeten deelnemen aan het sportieve initiatief van de Uithoornse Roei- en Kanovereniging Michiel de Ruyter. Ze zei dat deelname aan de Nieuwjaarsduik bijdraagt aan de verbinding in de gemeente en noemde dat het niet wenselijk is om mensen aan de waterkant te laten staan in het kader van een inclusieve en solidaire organisatie. Ook dacht ze dat de gemeenteraad het goede voorbeeld kon geven, want een goed voorbeeld doet goed volgen. En degenen die nog twijfelden probeerden ze tot slot over te halen door erop te wijzen dat er EHBO-ers aanwezig zijn voor lichamelijke en mentale support.  

Speedo
De motie riep vooral hilariteit op. Onno Brautigam zag het niet zitten om zijn collega-raadsleden in een speedo te zien. Er hoefde maar een iemand van de fractie mee te doen en Judith Beuse bood zich spontaan aan om namens DUS! het water in te springen. Jeroen Albers (GU) beriep zich op zijn vrije keuze. Hij steunde de motie, maar wilde niet duiken. Jeroen Brink (PvdA) kon het niet beloven, want hij wist niet zeker of hij op 1 januari in Uithoorn was. De VVD raadsleden konden rustig achteruit leunen, want zij hadden hun afgevaardigde al gevonden namelijk een van de initiatiefnemers van de motie Daan Noordanus. André Jansen vond de groep aan wie het verzoek gedaan werd niet inclusief genoeg, want de griffie werd niet apart genoemd. Piet ten Brink (GB) wilde het wel doen, maar alleen als het college het goede voorbeeld gaf. Wethouder Jan Hazen van Sport onderschreef het initiatief van harte. Als college stuurde hij de voorzitter als afgevaardigde, maar deze zag het zeker niet zitten om een toezegging te doen. De raad stemde unaniem voor de motie, dus we gaan zien welke raadsleden het aandurven om op 1 januari een frisse duik te nemen.   

Jaarlijks evenement
Wie ook zo’n fris begin van het nieuwe jaar ziet zitten, kan zich aanmelden bij Roei- en Kanovereniging Michiel de Ruyter. Zij organiseren de jaarlijkse Nieuwjaarsduik dit jaar voor de vijftiende keer. Vanaf 12 uur kunnen deelnemers ouder dan 12 jaar met een zwemdiploma zich inschrijven. Dan volgt er een warming up onder leiding van DJ Fabian. Om 13 uur springen de dappere waaghalzen in het water van de Amstel. De durfal in de origineelste outfit wint een prijs. Deelname kost € 4,50 inclusief een kop warme erwtensoep en de beroemde oranje Unox muts.