Voorleeskampioen van de school

Amstelland – Op woensdag 4 maart organiseerde de Bibliotheek Amstelland de voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. De leeswedstrijd wordt dit jaar voor de 22e keer gehouden. De deelnemers zijn afkomstig uit de groepen 7 en 8 en wonnen op hun basisschool de voorleeswedstrijd. Ze zijn dan ook allemaal in het bezit van de titel ‘Voorleeskampioen van de school’.  Tijdens de voorronde in de bibliotheek traden de voorleeskampioenen van 15 basisscholen uit de regio Amstelland voor het voetlicht. Zij lazen een fragment voor uit hun favoriete jeugdboek. De inzet was een plek in een van de zes kwartfinales. Een deskundige jury bestaande uit Eefje van het Hoff – leerkracht Brede school de Omnibus, Corine de Bondt – medewerker de Bibliotheek Amstelland en Hiske Deinema – ouder van Jelle boog zich over de prestaties van de kandidaten en koos de drie winnaars.

Er werd gelet op voorbereiding, stemgebruik, tempo, verstaanbaarheid, emoties, contact met het publiek, maar ook de keuze van het fragment. De winnaars van de voorronde 2015 zijn: Boris de Vries (Basisschool Toermalijn in Uithoorn), Bruce Amende (Basisschool Palet-Zuid in Amstelveen) en Lieve de Kruijk (OB Blaricum). Zij kregen een horloge van de bibliotheek en gaan door naar de kwartfinale in bibliotheek Hilversum op 14 maart 2015. De winnaars van deze kwartfinale gaan door naar de provinciale finale van Noord-Holland.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Vereniging van Openbare Bibliotheken en de Stichting CPNB. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk is, maar vooral ook erg leuk.