‘Red Ball Express’ bij Crash Museum

Aalsmeerbrug – Het Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ‘40-’45 organiseert op zaterdag 26 september in samenwerking met de vereniging Keep Them Rolling de jaarlijkse historische rondrit met authentieke WOII voertuigen, genaamd de ‘Red Ball Express’. Deze 14e editie heeft als thema ‘Freedom Tour’, ter herinnering aan en herdenken van 70 jaar vrijheid. De authentieke legervoertuigen zoals Jeep, Dodge, GMC, Ford, Harley en BSA motoren verzamelen vanaf 10.30 uur bij het museum en vertrekken daar om 11.30 uur voor een rondrit die zich geheel binnen de Haarlemmermeerse polder zal afspelen met een tussenstop bij het Historisch Museum in het Haarlemmermeerse Bos. Onder andere Hoofddorp, Vijfhuizen, Zwanenburg, Lijnden, Badhoevedorp, Schiphol-Oost en Aalsmeerderbrug zal worden aangedaan. Ze keren om ongeveer 15.30 uur terug bij Crash en zijn dan te bezichtigen voor het publiek. Er zullen zo’n 45 voertuigen deelnemen. Het museum is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug.

Het is de traditie dat elk jaar wordt stilgestaan bij een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog of een monument dat daaraan herinnert. Dit jaar zal een afvaardiging van Crash en KTR, vergezeld van het erepeloton Nederlandse Binnenlandse Strijdenkrachten stilstaan bij het Verzetsmonument, in de verzetswijk, aan de Nieuweweg in Hoofddorp, nabij het Burg. Van Stamplein. Er zal daar een korte ceremonie plaatsvinden waarbij de voertuigen van de Red Ball Express zullen passeren als eregroet. Hierna vervolgen de voertuigen hun weg en zullen voor een tussenstop het Historisch Museum Haarlemmermeer bezoeken. De voertuigen zullen hier te bewonderen zijn voor het publiek van circa 12.15 tot 13.30 uur en de deelnemers hebben hier gelegenheid om de expositie ‘Voor de lieve Vrede’ te bezichtigen.

De circa 65 kilometer lange rondrit zal daarna ook andere plaatsen van historische betekenis uit de Tweede Wereldoorlog passeren. Daarmee worden mensen herdacht en geëerd die vochten en vielen voor de vrijheid. De naam Red Ball Express is ter herinnering aan de bevoorradingsroutes die door de geallieerden waren opgezet vanaf de invasiekusten in Normandië naar het front. Dag en nacht reden konvooien naar de linies om alle nodige voorraden aan te vullen.

Voor meer informatie over museum en de Red Ball Express: www.crash40-45.nl of www.redballexpress.nl. Noot