Tuin met tuinhaard

3 tips om je tuin een nieuwe look te geven!

PARTNERBIJDRAGE

Een nieuwe tuin ontwerpen kan moeilijk lijken. Misschien is je tuin overwoekerd, ongeïnspireerd of verwilderd. Of misschien wil je de tuin voor iets anders gebruiken, ook al is hij voor een ander gemaakt. Of misschien is dit je eerste tuin en heb je geen idee waar je moet beginnen!

Het plannen van je perceel, hoe groot of hoe klein ook, kan je helpen je ruimte tot bloei te brengen, of je nu zelf een tuin wilt leren ontwerpen of met hulp van een tuinbouwspecialist of tuinarchitect.

Wat voor soort tuin zou je willen?

Is het een speelplek voor kinderen? Waar vrienden en familie kunnen gaan eten en drinken? Of over een die alleen gericht is op het voortbrengen van planten, fruit en groenten? De eerste fase is beslissen wat je in de tuin wilt bereiken. Daarna kun je de ruimte op de juiste manier verdelen. Als de kinderen ruimte nodig hebben om te spelen, moet je geen omvangrijke ruimte aanwijzen om te rusten. Slechts één thema kiezen voor je tuin is niet nodig, want het is een ruimte voor het hele gezin. Het is belangrijker om het precies zo in te delen dat het aan ieders eisen voldoet.

Het vinden van het ideale tuinontwerp, ongeacht de grootte van je tuinoppervlak, kan een uitdaging zijn. Het vergt immers veel tijd en overweging. Wij kunnen je helpen bij het voltooien van je tuinontwerp, of je nu alleen een kleine aanpassing nodig hebt om verhoogde bedden toe te voegen of dat je wilt leren hoe je je tuin kunt ontwerpen met een krap budget.

De tuinruimte in je tuin tot in de perfectie te plannen

Ongeacht je budget: van decoratieve tuinideeën en beplantingsinspiratie tot waar je op moet letten als je een vakman inhuurt en de hulpmiddelen die je nodig hebt als je besluit het alleen te doen. De mooiste buitenmeubelen, zoals een tuinset of een terrashaard kopen kunnen net goed voldoen aan je ontspanningsbehoeften.

Onderzoek je huidige tuin

Meet buiten op voor je vertrekt. Een meetlint, notitieboekje, potlood en rubber zijn nodig. Begin met de grootste ruimtes om op te meten, ga dan verder met de kleinere, noteer eventuele hoekjes en gaatjes, voordat je eventuele bestaande tuinkamers of bijgebouwen opmeet. Meet vooral de breedte en lengte van het balkon, de patio, en de tuin. Of je je tuininrichting nu zelf of met een deskundige ontwerpt, weten waar je mee te maken hebt kan helpen.

Plannen maken is van cruciaal belang

Vroeg in de planningsfase voor je tuin moet je een ontwerpopdracht maken waarin je je behoeften en wensen voor het gebied uiteenzet.

Je moet je bewust zijn van alle zorgen die opgelost moeten worden, zoals een vlekkerig gras, wateroverlastproblemen, een gebrek aan kleur, enz., en van alle doelstellingen die je met je tuinproject wilt bereiken, zoals een moestuin beginnen of een plek maken om bloemen te snijden. Je gras zal waarschijnlijk de grootste vorm in je landschap zijn als je uit je raam kijkt. Als het een uitstekende, stevige vorm heeft, zal het de tuin als geheel op de juiste koers zetten. Je kunt ook een ovale, ronde, vierkante of langwerpige vorm proberen in plaats van een rechthoek. Om het werk te doen heb je de juiste uitrusting nodig.

Volgroeide bomen kunnen als fundering voor een plan dienen

Ze dienen niet alleen als anker voor schaduwzeilen, hangmatten, hanglampen, en hangende versieringen, maar ook om verblinding door de zon te verminderen.

Als je aan een drukke weg woont, kunnen bomen ook dienen om lawaai en luchtvervuiling te filteren of een onaantrekkelijk uitzicht te verbergen. Bovendien hebben ze een grote invloed op de ecologie, want ze produceren zuurstof uit kooldioxide in de lucht en bieden stuifmeel voor insecten en een schuilplaats voor vogels.