Waar is dat goed voor?

Mijdrecht – Op de rotonde bij de Rondweg/Bozenhoven zijn recent tegels met betonnen noppen en ribbels gelegd (zie foto). Waarvoor dienen deze tegels?

De tegels worden geleide lijnen genoemd en worden vaak geplaatst bij een zebrapad of bushalte Deze tegels maken deel uit van een systeem van geleide tegels dat is ontworpen om mensen met een visuele beperking te helpen zich veiliger en gemakkelijker door de openbare ruimte te laten bewegen. Er zijn verschillende soorten tegels met verschillende patronen en functies.

Noptegels
De Noptegels (waarschuwingsmarkeringen): Deze tegels hebben een patroon van noppen en worden gebruikt om aan te geven dat er een potentieel gevaarlijke situatie is, zoals een oversteekplaats of het einde van een trottoir. De noppen zijn voelbaar met een blindenstok en onder de voeten, wat blinden en slechtzienden helpt om te herkennen dat ze een straat of een oversteekplaats naderen.

Tegels met ribbels of geleidelijnen
De tegels met ribbels of geleidelijnen (leidmarkeringen): Deze tegels hebben een patroon van ribbels die in een bepaalde richting wijzen. Ze helpen om een route te volgen, bijvoorbeeld naar een oversteekplaats, een bushalte of een ingang.

Veiliger en gemakkelijker
Het doel van deze tegels is dus om visueel gehandicapten te waarschuwen en te begeleiden, zodat ze veilig kunnen deelnemen aan het verkeer en zich zelfstandig kunnen verplaatsen.

Zo, dan is dit mysterie voor veel inwoners ook weer opgelost en kunnen onze inwoners met een visuele beperking ook in Mijdrecht veiliger en gemakkelijker op straat lopen.

Foto aangeleverd.