Voorronde van Voorleeswedstrijd

Amstelland – Op donderdag 25 februari organiseerde de Bibliotheek Amstelland de voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. Deze landelijke leeswedstrijd werd dit jaar voor de 23e keer gehouden. De kinderen waren afkomstig uit de groepen 7 en 8. Op hun basisschool wonnen zij de voorleeswedstrijd. Ze zijn dan ook allemaal in het bezit van de titel ‘Voorleeskampioen van de school’. Tijdens deze voorronde in de bibliotheek traden de voorleeskampioenen van 15 basisscholen uit de regio Amstelland voor het voetlicht. Zij lazen een fragment voor uit hun favoriete jeugdboek. De voorleeskampioenen streden om een plek in een van de zes kwartfinales. Wie door ging naar de volgende ronde, bepaalde een deskundige jury bestaande uit Patricia Scholten ter Horst (leerkracht Roelof Venemaschool), Corrie de Boer (medewerker de Bibliotheek Amstelland) en Tess Doucet (ouder).

Er werd gelet op voorbereiding, stemgebruik, tempo, verstaanbaarheid, emoties, contact met het publiek, maar ook de keuze van het fragment. De winnaars van de voorronde 2016 zijn geworden: Jasmijn Schalekamp (basisschool Michiel de Ruijter), Romy Canavan (Palet Zuid) en Valerie Stokkers (Karel Eyckman). Zij kregen een horloge van de bibliotheek en gaan door naar de kwartfinale in bibliotheek Hilversum op 12 maart. De winnaars van deze kwartfinale gaan door naar de provinciale finale van Noord-Holland.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Vereniging van Openbare Bibliotheken en de Stichting CPNB. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk is, maar vooral ook erg leuk.

Foto: Van links naar rechts: De winnaars Jasmijn, Romy en Valerie met hun prijs en hun favoriete boek.