Voetbal: RKDES wint degradatie-duel

Kudelstaart – RKDES heeft zichzelf zondag 8 maart een geweldige dienst bewezen door het degradatie-duel tegen Schoten met 1-0 te winnen. In poule 3c degraderen twee ploegen rechtstreeks, waarvan Blauw-Wit er één zal zijn. Voor de tweede hangt het er nog om, waarschijnlijk Schoten of RKDES en daarom was deze wedstrijd een echte kraker. Schoten had al 4 punten minder gesprokkeld als de plaatselijke FC, dus bij winst van Schoten zouden ze op nog maar één punt komen van RKDES. Maar als RKDES won zou het gat ineens zeven punten zijn. RKDES begon weer met Justin de Haan in de basis die terugkwam na een schorsing. Daryl Haime moest plaats maken. De Afas/Nieuwendijk schoot werkelijk uit de startblokken, want na een prima voorzet van Roy Endhoven en het terugleggen van Jordy Bourgonje poeierde Edwin van Maris raak, 1-0 en dat al in de derde minuut. Zowel Schoten als RKDES zochten de aanval, maar de bal stuiterde naar alle kanten op het harde veld. Beide ploegen wisten voor rust geen kansen meer te creëren. Na de rust leek RKDES meteen net als in de eerste helft toe te slaan, maar een prachtige volley van Justin de Haan werd door de keeper van Schoten uit de bovenhoek getikt. Hoe langer het 1-0 bleef, des te onrustiger werden beide ploegen. Het kwam het spel niet ten goede. Edwin van Maris kon de wedstrijd beslissen met een lastige intikker, maar deed dit niet terwijl aan de andere kant keeper Jeremaih Veldman zich moest strekken om een bal onder uit de hoek te tikken. In de 86ste minuut kon de plaatselijke FC opnieuw de wedstrijd beslissen. Jordy Bourgonje werd onderuit gekegeld binnen de zestien meter en de uitstekende scheidsrechter de Gast wees terecht naar de stip. Ivo Lentjes schaarde zich achter de bal, maar zijn inzet ging via de paal naast. Dit tot ontsteltenis van het publiek. Volgens Ivo zelf wilde hij de spanning er in houden. Spannend bleef het zeker. De emoties liepen bij de Schoten spelers hoog op, wat leidde tot een rode kaart na maar blijven mekkeren. Ook de trainer van Schoten was al geen voorbeeld voor zijn ploeg. Hij uitte opzichtig zijn ongenoegen en kon vertrekken. Ver in de verlenging kon de ingevallen Daryl Haime de wedstrijd echt op slot gooien. Plots verschenen vier RKDES spelers vrij voor de goal, maar hij koos er voor om zelf op het doel te schieten. Helaas deze bal zeilde over. Gelukkig bleef het 1-0 voor de Afas/Nieuwendijk brigade, een verdiende maar zwaar bevochten overwinning. RKDES is er nog niet. Het team hoopt dat de twee ploegen boven zich nog kunnen inhalen en zo de nacompetitie te kunnen ontlopen. Komend weekend is RKDES vrij en daarna is Roda 23 in Bovenkerk de tegenstander. Eppo