Voor vijfde jaar Fortenfestival

Streek – Forten zijn in! Voor het vijfde jaar op rij wordt het Fortenfestival gevierd. Van vrijdag 1 tot en met zondag 10 september is het een waar liniefestijn in Nederland. Kom eens kijken en ontdek de prachtige forten en vestingen die Nederland rijk is. Geniet van de (buiten)films, theater, kunst, muziek, historie en (biologisch) eten en drinken. Het weekend van 9 en 10 september is het dubbel feest: veel forten zijn opengesteld tijdens het Open Monumentenweekend en de forten van de Stelling van Amsterdam vieren het Werelderfgoedweekend.

Wat is er nog meer te doen?
Een greep uit het programma: Biënnale Kunst in Vesting Heusden, diverse fietstochten zoals Rondje Stelling langs de Stelling van Amsterdam, een culturele parade op Fort Werk IV in Bussum, historische rondleidingen op diverse forten, proeverijen op Fort Everdingen, expositie Schot in de Roos en proefjeslab op het Hembrugterrein in Zaandam, het Oude Hollandse Waterliniefestival met verteltheater, dance voorstelling en muziek in Schoonhoven, Oudewater, Woerden, Leerdam en Gorinchem, Poppentheater in Fort Uitermeer in Weesp, de Floral Art Route in de Ronde Venen bij Fort Nigtevecht, Fort Abcoude, Fort aan de Winkel en Fort in de Botshol, het Spoelfestival met muziek, theater en poëzie op Werk aan het Spoel in Culemborg, Theater en proeverij op Fort Spijkerboor in Westbeemster en nog veel meer. Bekijk alle activiteiten via www.fortenfestival.nl.

Stelling van Amsterdam
De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie die tussen 1880 en 1914 is aangelegd. Het leger, de regering en de koning(in) zouden zich binnen deze ring kunnen terugtrekken bij een aanval op Nederland. De Stelling bestaat uit 42 forten en een groot aantal batterijen, dijken, sluizen op een afstand van 15 tot 20 kilometer van Amsterdam.
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een unieke historische verdedigingslinie uit 1815. De linie is 85 kilometer en bestaat uit zo’n zestig forten, twee kasteelvestingen en zes vestingsteden.