Twee keer stemmen: “Loopt lekker door”

Aalsmeer – Om half acht in de ochtend gingen vandaag, woensdag 18 maart, de deuren al open van de totaal vijftien stembureaus in de gemeente. Hard is de afgelopen dagen gewerkt om alle stembureaus in te richten. Stemhokjes en stembussen klaar zetten, de rode potloodjes nog even slijpen en natuurlijk tafels en stoelen neerzetten voor alle medewerkers van de stembureaus en voor de gezelligheid snoepjes kopen om op de tafels te zetten. Nieuwe stemlocatie is het gemeentehuis en wellicht was dit de reden dat de deur nog niet plat gelopen werd. In de ochtend mochten de heren en dames een redelijk aantal stemmers verwelkomen, maar in de middag werd het heel wat rustiger. Misschien wel stilte voor de storm, de werkenden komen tot slot allemaal na vijf of zes uur en stemmen mocht tot negen uur in de avond. Op het stemlokaal in de Baccarastraat waren ze in het gemeentehuis best een beetje jaloers. “Daar zitten ze al boven de 400.” Even na het middaguur zit ook één van de twee stembureaus in De Mikado al ruim boven de 400 kiezers. De heren hadden verbaasd gereageerd toen zij in de vroege ochtend arriveerden om de deur open te zetten. Er stond al een rij stemmers klaar!

Twee keer stemmen mochten alle inwoners vanaf 18 jaar. Kiezen van de leden van de Provinciale Staten en de voorkeur geven wie lid mag worden van het algemeen bestuur van de waterschappen in Nederland. In Kudelstaart is dit laatste nog best lastig. In Aalsmeer kiest iedereen voor Rijnland, maar in Kudelstaart stemt ook een groot deel op waterschap Amstel, Gooi, en Vecht. De bewoners van de Kudelstaartseweg bijvoorbeeld die aan de kant van de Westeinder wonen ‘horen’ bij Rijnland, de buren aan de overkant bij Amstel, Gooi en Vecht. In deze gaf wethouder Ad Verburg aan, die zitting had in de Antoniusschool, nog best op te zien tegen de lange klus van tellen in deze. Alle waterschapkeuzes werden namelijk in dezelfde bus gegooid. De opkomst hier was overigens ook goed, “Loopt lekker door”, aldus de heren.

Rode potloodjes

Het grootste probleem deze dag: Niet de rode potloodjes scherp houden, maar ze in de hokjes houden. De potloodjes zitten niet, zoals anders, vast en menigeen is hierdoor onbewust de nieuwe eigenaar geworden van een rood potlood. Eén stemmer in Kudelstaart ontdekte kort na het verlaten van het stembureau dat hij het potlood in zijn zak had gestoken en kwam keurig het kleurtje terug brengen. De stembureaus werden ‘bemand’ door alle wethouders, medewerkers van de gemeente en vrijwilligers. Niet door burgemeester Jobke Vonk. Zij had andere bezigheden, maar had wel tijd vrij gemaakt in haar agenda om (natuurlijk) te stemmen en de diverse lokalen in de gemeente te bezoeken.

Donderdag de uitslag op www.meerbode.nl.