Petitie ‘Geen fietspad op oude spoor’ overhandigd

De Ronde Venen – Op 24 januari heeft de actiegroep die strijdt tegen het fietspad op het oude spoor/Bellopad/Robert Moultonpad, een petitie overhandigd aan Wethouder Vijselaar. De petitie is inmiddels 2028 maal ondertekend. Dat betekent dat heel veel inwoners echt geen fietspad willen op hun geliefde ruige wandelpad.

2028 keer
Om 1300 uur op de 24e is de petitie aan de wethouder overhandigd in het gemeentehuis van De Ronde Venen. Kelly Kessen vertegenwoordigt de actiegroep en vertelt: “De redenen van ondertekenen zijn uiteenlopend. Denk bijvoorbeeld aan: de ruigheid van het pad; rust en stilte vinden; geen brommers en snelle fietsers die voorbijrazen; wandelen in de natuur dicht bij huis; de natuur ruimte geven; duisternis; heerlijk met de hond ravotten en wandelen; reflecteren en herdenken; biodiversiteit; slenteren zonder nadenken en ook gezondheid wordt genoemd. Wandelen op ruig terrein is immers goed voor lichaam en geest.

Wilde leerschool voor de jeugd
Een oud-docent op basisschool de Willespoort – ook lid van de actiegroep –  vertelt de wethouder dat ze vaak met een klas het Robert Moultonpad opging. Dat wenst ze ook toekomstige leerlingen. De vrijheid van het pad en het leren over en van de natuur. Bovendien krijgen ze meteen een stukje oorlogsgeschiedenis mee. Het oude spoor heeft immers sinds 2019 een officiële naam: Het Robert Moultonpad. De dappere vliegenier Robert Moulton zorgde ervoor dat zijn gevechtsvliegtuig dat neergeschoten werd door de Duitsers niet neerstortte op de dorpskern van Wilnis. Hij maakte een noodlanding en zette het vliegtuig verderop in een weiland. Hij liet daarbij het leven met twee andere bemanningsleden. Deze held wordt herdacht door middel van het pad.

Staatsbosbeheer
Behalve inwoners die de petitie ondertekenden zijn er meer partijen tegen het fietspad. Zo hebben Staatsbosbeheer, de Fietsersbond, Wandelnet, Te Voet – vereniging voor wandelaars, natuur- en milieubescherming De Groene Venen zich uitgesproken tegen het aanleggen van een fietspad. Ook Stichting Vickers Wellington wil dat het Robert Moultonpad een exclusief ruig voetpad blijft.

Informatieavond in februari
Tijdens de officiële overhandiging van de petitie maakte de gemeente bekend dat er een informatieavond zal komen in februari. De gemeente wil dan van inwoners en belanghebbenden hun standpunten horen. De datum zal in de krant worden gepubliceerd zodra deze bekend is.

De petitie blijft daarom doorlopen: ondertekenen kan nog steeds: https://petities.nl/petitions/geen-asfalt-op-het-oude-spoor