Lezing ‘Laatste boot naar Sint-Helena’

Aalsmeer – Boekhuis Aalsmeer organiseert vrijdag 24 februari een lezing van Ron Moerenhout over zijn reisboek ‘Laatste boot naar Sint-Helena’. Het boek is een ode aan een van de meest afgelegen eilanden ter wereld. In het boek begint Moerenhout met het verslag van zijn vijf dagen durende bootreis vanuit Kaapstad, tot op heden de enige manier om Sint-Helena te bereiken. Er is een vliegveld gebouwd op dit ruige vulkaaneiland dat ooit aan Nederland toebehoorde, maar dat werd nog niet in gebruik genomen. Moerenhout nam dus de boot en ging ter plaatse op zoek naar Nederlandse sporen.

Nadat de Britten Sint-Helena hadden ingenomen van Nederland zijn ze het gaan gebruiken als gevangeniseiland, met als bekendste gevangene niemand minder dan Napoleon. Moerenhout vond een kaart waarop de keizer ontsnappingsroutes aanbracht, ontdekte een complot om hem te bevrijden en kwam te weten dat Napoleon vermoedelijk vergiftigd werd door de man van zijn minnares. Daarnaast vertelt Moerenhout de verhalen van andere gevangenen, onder wie de Nederlandse drugssmokkelaar die in 1994 als enige van het eiland wist te ontsnappen, naar eigen zeggen met behulp van zelfgemaakte sleutels en een provisorisch bootje, maar het blijkt anders te zitten.

‘Laatste boot naar Sint-Helena’ is een onderhoudend reisboek vol historische ‘wist-ik-nietjes’ en spannende anekdotes. Vrijdag 24 februari geeft de auteur een lezing in het Boekhuis, Zijdstraat 12 in Aalsmeer-Centrum. Inloop vanaf 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur. Vooraf aanmelden wordt op prijs gesteld en kan via boekhuis@boekenhof.nl of telefonisch via 0297-324454. Entree is 5 euro.