Koninklijke onderscheiding voor Elly de Bruin en Jan Ligthart

De Ronde Venen – Elly de Bruin en Jan Ligthart uit Abcoude hebben vrijdag 12 april een koninklijke onderscheiding ontvangen. Ze zijn beiden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ze kregen de onderscheiding voor hun werk voor de stichting Les Vaux. De stichting heeft een centrum in Frankrijk waar kankerpatiënten worden geholpen te leren leven met kanker en het veranderende levensperspectief. De koninklijke onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Maarten Divendal.

Elly de Bruin (1937) en Jan Ligthart (1941) hebben beiden een grote bijdrage geleverd aan het ontwikkelen en uitvoeren van psychosociale zorg voor kankerpatiënten. Samen richtten ze in 1993 in Frankrijk op het landgoed Les Vaux (De Valleien) een centrum op waar kankerpatiënten en hun naasten in een natuurlijke omgeving hun ervaringen en emoties kunnen delen.

Directeur, voorzitter en penningmeester
Behalve de aankoop van Les Vaux richtten Elly en Jan een stichting op met dezelfde naam, werd er een bestuur, een raad van advies en een comité van aanbeveling gevormd. Elly werd benoemd als directeur, Jan vervulde binnen het bestuur de functie van voorzitter en penningmeester en beheerder van het landgoed. Na een intensieve periode van hard werken en het geschikt maken van de locatie, het vinden van vrijwilligers en de samenstelling van het programma kon in 1998 de eerste gastenweek worden georganiseerd.

In de afgelopen jaren zijn ruim 115 therapieweken georganiseerd en ruim 800 patiënten geholpen. Elly de Bruin verzorgde als creatief therapeut de dagelijkse groepsgesprekken. Daarin is er veel aandacht voor lichaam en geest in de vorm van groeps- en individuele gesprekken, yoga, wandelingen en op de persoon afgestemde maaltijden. Het psychotherapeutische programma is door de jaren heen door Elly steeds verder aangepast en geperfectioneerd. Ze begeleidde de therapeuten en de koks, de werving en selectie van deelnemers en de trainingen. Het echtpaar heeft gezien de leeftijd besloten terug te treden als directeur en bestuurder van de stichting Les Vaux.