Koninklijke onderscheiding voor brandweermannen

Mijdrecht – De Mijdrechtse brandweermannen Pelle van Walraven en Cock Samson hebben zaterdag 12 december een koninklijke onderscheiding ontvangen. Zij zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De versierselen werden hen opgespeld door loco-burgemeester David Moolenburgh tijdens een feestelijke bijeenkomst in de brandweerkazerne. De twee brandweermannen kregen hun lintje bij hun afscheid van de brandweer in Mijdrecht.
Cock Samson (1960) is 35 jaar actief geweest bij de brandweer. Hij begon in 1980 bij de bedrijfsbrandweer van Johnson Wax en later bij het korps in Mijdrecht. Samson volgde verschillende opleidingen en was naast manschap ook chauffeur. Daarnaast trad hij op als oefenleider, een functie die hij met veel enthousiasme vervulde. Cock Samson had zichtbaar plezier als hij anderen verder kon helpen. Hij stopte veel tijd in de oefeningen en voorbereidingen van trainingen en wist zijn collega’s op een respectvolle manier kennis bij te brengen.
Daarnaast is Cock Samson actief binnen de vereniging van de vrijwillige brandweer Mijdrecht. Hij is lid van het bestuur en vooral actief met ontspanningsactiviteiten, die hij tot in de puntjes begeleidt en documenteert. Tijdens de jaarvergadering wordt er dan ook altijd een prachtige film van zijn hand vertoond met een terugblik op de activiteiten van het voorbije jaar. Omdat hij dit jaar 55 is geworden, heeft Cock besloten met zijn werkzaamheden bij de brandweer te stoppen.
Ook Pelle van Walraven (1973) heeft een indrukwekkende staat van dienst bij de brandweer. Hij volgde een reeks van opleidingen – van brandwacht tot brandmeester, duikploegleider en brandweerduiker – en vervulde een groot aantal functies, waaronder duikmeester en plaatsvervangend commandant van de post Mijdrecht. Hij heeft in diverse commissies gezeten en daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de brandweer in het algemeen en het korps Mijdrecht in het bijzonder.
Niet alleen korpszaken hielden Pelle van Walraven bezig. Hij heeft veel oog voor het menselijke aspect en zorgen voor binding in het korps is hem op het lijf geschreven. Als voorzitter van de brandweervereniging heeft hij hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. Van Walraven was veel beschikbaar voor de brandweer, ook op de daguren. Dat zijn uren waarop de bezetting op een brandweerkorps met vrijwilligers krapper is. Zijn functie als directeur (CEO) van het familiebedrijf Van Walraven vragen dusdanig veel tijd dat een combinatie niet meer realistisch en uitvoerbaar is. Hij heeft daarom besloten met de brandweer te stoppen.