Handbiker Jetze Plat Sporter van het Jaar

Aalsmeer/Vrouwenakker – Handbiker en paratriatleet Jetze Plat is Paralympische Sporter van het Jaar geworden. Tijdens het Sportgala afgelopen dinsdagavond 19 december is deze sporter uit Vrouwenakker in het zonnetje gezet. “Ik vind hem mooi”, zei oud-zwemmer Maarten van der Weijden toen hij het briefje met de winnende naam zag. Hij sprak tijdens de uitreiking van de beker zijn waardering uit voor de handbiker. “Jetze, enorm gefeliciteerd, ik heb enorm veel waardering voor hoe hard jij traint en hoe professioneel jij het aanpakt. Meer dan verdiend.”

“In 2017 lukte alles”

Jetze Plat straalde tijdens het horen van zijn naam en snelde naar het, volgens hem, supergave podium. Hij dankte de sporters in de zaal en vakjury voor de waardering en vertelde in het kort over zijn carrière. “Ooit als 12-jarig jongetje begonnen met m’n handbike in het Vondelpark in Amsterdam. Jaren geïnvesteerd en steeds een stapje hoger. In Rio goud en brons in twee verschillende sporten, WK handbike en WK triatlon. In 2017 lukte alles.” Hoogtepunt was voor Jetze de Iron Man op Hawaï, die hij in een nieuw parcourrecord (8 uur 41) voltooide en hiermee de eerste plaats veroverde. “Een bizarre wedstrijd, die mij nog lang bij gaat blijven”, vervolgde Plat. Hij bedankte tot slot de bonden, alle sponsors en zijn ouders. Zijn hard werkende vader waarvan hij veel geleerd heeft en zijn moeder, die hem ondanks haar gezondheidsproblemen enorm steunt.

Mike Multi Foundation

Jetze Plat wordt onder andere gesponsord door de Mike Multi Foundation. Deze stichting heeft als doel het mogelijk maken en bevorderen van sport voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Tevens is het doel het sportaanbod op dat terrein kwalitatief te verbeteren en op deze wijze meer aandacht te vragen voor de gehandicaptensport.

“Veel respect”

Voorzitter Mike van der Laarse van de Foundation: “Ik heb Jetze via mijn vriend Walter Schellingerhout ruim 5 jaar geleden leren kennen. Toen ben ik een beetje gaan helpen om zijn droom te laten uitkomen. Jetze traint zo ongelofelijk hard met enorme discipline, ik heb daar heel veel respect voor. Als cadeau voor mijn vijftigste verjaardag heb ik de foundation gekregen van mijn personeel.

Ik heb toen meteen als doel de gehandicapte sport gekozen, ook omdat mijn moeder daar ook veel voor deed.” Het MMF steunt veel dingen in Aalsmeer en omstreken, naast Jetze Plat ook onder andere rolstoeltennisser Ruben Spaargaren, Meer Arm slag, Fitness voor blinden, het G-Waterpoloteam, Down Town en nog veel meer.

“Terecht”

Mike tot slot: “Dat Jetze nu sporter van het jaar is geworden, is geweldig. Dit jaar was ik erbij toen hij Wereld kampioen para-triatlon werd in Rotterdam. Dit jaar 2017 was heel speciaal voor Jetze. Deelname aan 22 wedstrijden en 19 keer winst. Van Gold Coast tot Kitzbühel, van Amsterdam tot Hawaï. Vier Wereldtitels. en één Wereldrecord. Dus terecht Sporter van het Jaar 2017.”