Feestweek voor 777 jaar Kudelstaart

Kudelstaart – Dit jaar, 2015, bestaat Kudelstaart 777 jaar. Een verjaardag die de inwoners niet zomaar voorbij willen laten gaan! Vandaar dat in de week van 14 tot en met 21 juni er allerlei activiteiten in het dorp worden georganiseerd onder de naam Kudel777. Het wordt een week van en voor Kudelstaarters. Waar de meeste feestweken plaatsvinden op een centrale plek in een tent, is er nu gekozen voor een decentrale opzet met festiviteiten op meerdere plaatsen in het dorp.

Kudelstaart is ontstaan in een veenontginning. Het heette aanvankelijk Schonedorp en wordt in 1238 voor het eerst in een schriftelijke bron vermeld. In 1252 wordt het ook bekend onder de naam Kudelstaart. Kudelstaart lag in die tijd noordelijker dan nu, ongeveer op de plaats van het huidige Vrouwentroost bij Aalsmeer. Hier stond ook de kerk. Per 1 januari 1812 wordt het Hollandse deel van Kudelstaart bij Aalsmeer gevoegd en op 29 juni 1820 het Stichtse deel. In 1870 wordt het meer zuidelijke deel van de bebouwing Kudelstaart genoemd, het oorspronkelijke Kudelstaart heet vanaf dan Vrouwentroost. In dat jaar wordt ook de katholieke kerk gebouwd, die het dorpsbeeld nog steeds bepaald.

De feestweek start op zondag 14 juni met een ontbijt voor de inwoners vanaf 9.00 uur voor de St. Jan kerk aan de Kudelstaartseweg. Aansluitend vindt vanaf ongeveer 10.00 uur een oecumenische viering plaats. De dienst staat onder leiding van dominee Hans van Daalen en wordt muzikaal opgeluisterd door een gelegenheidskoor onder leiding van Fleur Buskermolen-van der Broek. Er is nog ruimte voor meer koorleden. En op de eerste feestdag kan deelgenomen worden aan een prutrace voor alle leeftijden op het terrein van RKDES aan de Wim Kan-dreef. Op dinsdag 16 juni wordt een wildwater spektakel georganiseerd in de vijver van de Rietlanden aan de Zonnedauwlaan. Woensdag 17 juni staat in het teken van de jaarlijkse braderie in en rond het winkelcentrum in de Einsteinstraat. Op donderdag 18 juni kunnen liefhebbers deelnemen aan een pubkwis in het Dorpshuis. Vrijdag 19 juni wordt een smakelijke dag met Kudelstaart Kulinair op het terrein van de jachthaven aan de Kudelstaartseweg. Zaterdag 20 juni kunnen Kudelstaarters de ‘strijd’ aan tijdens een beachvolleybaltoernooi achter het Dorpshuis of op de brommer stappen voor een  solextoertocht. De zaterdag wordt feestelijk beëindigd met een muziekavond met dj Kees Markman en een optreden van Peter Beense. Zondag 21 juni is alweer de laatste feestdag en staat in het teken van ontmoeten. De familiedag zit vol activiteiten met een fietstocht, een kunstroute, Dakota rondvluchten en onder andere een autopuzzelrit. Uiteraard wordt de viering van Kudelstaart777 afgesloten met een feestavond in het Dorpshuis. Kijk voor meer informatie en inschrijven voor activiteiten op de website www.kudelstaart777.nl.