Feestelijke, maar ook emotionele Raad

Aalsmeer – Koffie, thee, fris en koekjes zijn er altijd tijdens de vergadering van de Raad, maar gisteren (donderdag 23 april) waren er meer traktaties. Er stond voor iedereen een vierkant gebakje klaar van de OSA als dank voor een deel van de opbrengst van de Kika kledingcontainers en er was ijs. Op deze lekkernij trakteerden Bram Heijstek van HAC en Robert van Rijn van de VVD. Ze waren jarig geweest. Het ijs kwam van de IJssalon in de Zijdstraat en hiermee wilde HAC haar motie om lokale ondernemers meer te betrekken bij gemeentelijke transacties extra bekrachtigen.

De Raad begon emotioneel voor burgemeester Jobke Vonk-Vedder. Ze kondigde haar afscheid aan. Ze was lovend over Aalsmeer en haar inwoners. “Aalsmeer is een geweldige gemeente. Een ondernemersdorp met een groot hart. Ik heb veel vrijwilligerswerk gezien en veel leuke mensen ontmoet. U heeft voor altijd een plekje in m’n hart.” Deze laatste zin werd uitgesproken met een heel dik brok in de keel. Burgemeester Vonk heeft gezorgd voor een beter contact en overleg met de jongeren, die in Kudelstaart voor overlast zorgden, kijkt terug op een goede samenwerking met de polite en brandweer, laat Aalsmeer op financieel gebied gezond achter en heeft zich onder andere hard gemaakt voor de sierteelt binnen Greenport. Jobke werd voor haar inzet bedankt namens de nestor van de Raad, René Martijn Hij sprak namens de gemeenteraad respect uit voor haar moedige besluit. “Bijna twee bewogen jaren met ook positieve kanten.” Hij ging in op het veranderde politieke klimaat na de verkiezingen. De verdeling 12 coalitie en 11 oppositie is, zo zei hij, niet uniek. Er zijn meer gemeenten die hiermee te maken hebben, onder andere buurgemeente Amstelveen. “De verhouding nu heeft de politiek op scherp gezet, de politieke sfeer is verstoord. Als burgemeester moet u boven de partijen staan en gezag uitdragen. Geen eenvoudig ambt, zeker niet voor een beginnend burgemeester. Uw afscheid vinden wij triest. U heeft veel goede dingen gedaan, u toonde betrokkenheid, inzet en belangstelling. U was een ware burgermoeder en een goede gastvrouw. Wij wensen u succes in uw verdere carriere, wellicht als burgemeester in een andere gemeente.”  Jobke was zichtbaar aangedaan, maar bedankte wel: “Ik heb het met liefde voor Aalsmeer gedaan!” Om het allemaal even te laten bezinken, werd 5 minuten pauze gehouden.

Het was de eerste, maar niet de laatste schorsing. Er is daarna nog vier keer geschorst op verzoek van AB, PACT en het college zelf. Het langst is gesproken over het woonproject De Tuinen van Aalsmeer. Hierover later meer. In ieder geval kunnen de wethouders Jop Kluis en Tom Verlaan aan de slag, 18 stemmen voor en 5 tegen. Dankzij de motie van AB gaan er meer sociale huizen en appartementen gebouwd worden, in plaats van 16 nu 24 procent. In totaal gaan 368 woningen gerealiseerd worden in de Polderzoom, Spoorlaan, Opheliahof en Zwarteweg.

Wel gemist? Een bloemetje voor Jobke Vonk-Vedder als afscheid van bloemengemeente Aalsmeer! In ieder geval ter verzachting van de vele slapeloze nachten, die ze zei te hebben gehad. Het kan nog. Op 1 mei is Jobke definitief  ‘burgermoeder’ af.