Dagje uit: 200 Greatest Paintings in Studio’s Aalsmeer

Aalsmeer – Volgens velen is een bezoek aan de 200 beroemdste schilderijen het beste dagje uit en een buitengewone, unieke ervaring. Sinds 14 mei vindt de expositie met deze beroemdste schilderijen plaats in Studio’s Aalsmeer. Wereldberoemde schilderijen als De Mona Lisa, De Nachtwacht, Het Meisje met de Parel en American Gothic zijn hier van dichtbij te bewonderen en men mag met de meesterwerken op de foto gaan en ze zelfs aanraken. Het geheim van deze expositie, waar tweehonderd kunstwerken te bewonderen zijn, is dat alle schilderijen digitale replica’s zijn. De geselecteerde meesterwerken zijn digitaal, via fotodruk, 3D printing en onder andere canvasprint. Voor elk werk is de mooiste afdrukwijze gekozen.
Tijdens deze expositie zijn veel werken te zien, die ook in het Amsterdamse Rijksmuseum hangen. Wim Pijbes, de directeur van Rijksmuseum, ergerde zich onlangs nog aan de klachten van bezoekers die de wachtrijen voor het museum te lang vonden. “Koop dan zelf een Rembrandt”, liet hij weten.
Met de expositie in Aalsmeer heeft de kunstliefhebber een extra mogelijkheid om, tegen een lagere toegangsprijs, dezelfde beroemde schilderijen te bewonderen. Je wandelt letterlijk door de tijd heen. De expositie is geordend in de zeven tijdvakken van de Nederlandse geschiedeniscanon: van de Middeleeuwen tot nu. Educatief en overzichtelijk. Elk werk is afgebeeld op ware grootte en zorgt voor een echte belevenis. Er is gebruik gemaakt van de allerbeste reproductietechnieken. De kracht van het oorspronkelijke werk komt verbluffend goed over.
De werken, genummerd van 1 tot en met 200 zijn opgehangen op jaartal. Zo zie je hoe de kunst steeds verder is veranderd. Er is volop informatie bij elk werk. Naast de gangbare feiten lees je ook weetjes die normaal niet vermeld worden in museums. En voor wie nog meer wil weten: op meer dan 70 plekken staat uitleg over de verbinding tussen historische feiten, kunststromingen en de schilderijen. Kortom, alles wat je weet van geschiedenis krijgt extra kleur en vaart met 200 Greatest Paintings. In de oude televisiestudio’s aan de Van Cleeffkade 15 is ‘200 Greatest Paintings’ helemaal op zijn plek. De expositie kan, met uitzondering van de maandag, dagelijks (dinsdag tot en met zondag) bezocht worden tussen 10.00 en 17.00 uur. Laatste expositiedag is 31 december.