Cursus middeleeuws zingen in de bieb

Amstelveen – In de ochtend van oudejaarsdag, de laatste dag van het jaar, kan je in de Bibliotheek Amstelland op het Stadsplein leren zingen als een middeleeuwer. Een gezellige gelegenheid om met elkaar het jaar muzikaal af te sluiten.

Tijdens de spoedcursus zal de Utrechtse literatuurwetenschapper Cécile de Morrée een middeleeuws liefdeslied nader toelichten. De Morrée legt uit hoe je de tekst zingt op de melodie van een voor iedereen bekend wijsje. En de deelnemers gaan zelf coupletten analyseren op uitspraak en ritme. Na afloop van de spoedcursus kunnen alle deelnemers zingen als een middeleeuwer.

In de middeleeuwen werd vaak en veel gezongen. Op straat, tijdens het werk, in de kerk, in de kroeg en onderweg zongen mensen van alle leeftijden, samen of alleen. Sommige van die liederen spreken ook vandaag nog tot de verbeelding, zoals amoureuze liefdesliederen.

Cécile de Morrée studeerde Nederlands en Medieval Studies in Utrecht. Haar proefschrift Voor de tijd van het jaar, over volkstalige devote liedverzamelingen, wordt als boek uitgegeven. In haar onderzoek richt zij zich op het zoeken naar methoden die recht doen aan het functioneren van liederen als geluiden in een orale cultuur.

Zondag 31 december van 11.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek op het Stadsplein in Amstelveen. Kosten: Lid 3,50 euro. Niet-lid 7 euro.

Foto: Cécile de Morrée op het Drongo talenfestival 2017 in Utrecht.