Bonaken Academie gaat weer van start

Leimuiden – De Stichting Bonaken Nederland introduceert ook dit jaar een korte Bonaken-opleiding om het kaartspel voor het nageslacht te behouden. Op de vrijdagavonden 12, 19 en 26 oktober worden in Café Keijzer te Leimuiden drie losse cursusbijeenkomsten gehouden. Docenten van de Stichting Bonaken Nederland nemen de aspirant-Bonakers dan twee uur lang bij de hand. De bijeenkomsten duren van 20.00 tot 22.00 uur.

Aspiranten kunnen zelf kiezen hoeveel bijeenkomsten ze bijwonen. Tijdens de drie cursusavonden worden de grondbeginselen van het Bonaken spelenderwijs onderwezen. De korte cursus moet de aspiranten klaarstomen voor het 19e Nederlands Kampioenschap Bonaken dat zaterdag 3 november in Leimuiden wordt gehouden.

Het kaartspel Bonaken prijkt sinds vorig jaar op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. De Stichting Bonaken Nederland heeft het spel voorgedragen om er zeker van te zijn dat de spelregels – de ziel van het spel – tot in lengte van jaren gekoesterd, beschermd en geconserveerd worden.

“Bonaken is een fascinerend spel. Het is mooi dat we met de Bonaken Academie spelers de fijne kneepjes van het spel kunnen bijbrengen. De cursusavonden zijn zowel geschikt en bedoeld door beginners als spelers die het spel al vaker hebben gespeeld’’, aldus Wim Buskermolen, voorzitter van de Stichting Bonaken Nederland en één van de cursusleiders.

Wat is Bonaken?

Bonaken is een uniek spel. Overal in Nederland zijn de regels anders maar op het Nederlands Kampioenschap gelden de regels van de Stichting Bonaken Nederland. Die spelregels zijn terug te vinden op de website www.bonaken.nl Deelnemers uit bijna alle Nederlandse provincies komen op zaterdag 3 november naar Leimuiden om mee te doen aan het NK. Ieder jaar trekt het kampioenschap ongeveer 125 deelnemers. Deelname staat open voor iedereen. Inschrijven kan via de website.

Bonaken Academie

Vrijdag 12 oktober 20.00-22.00 uur: Docent: Wim Buskermolen

Vrijdag 19 oktober 20.00-22.00 uur: Docent: Marcel van Bruggen

Vrijdag 26 oktober 20.00-22.00 uur: Docent: Sjaak Keijzer