Bart wint brons op NK Lange Afstand Zwemmen

Aalsmeer – Afgelopen zaterdag vonden in Amersfoort de Nederlandse Kampioenschappen Lange Afstand Zwemmen plaats. In het zwemmen spreek je over een lange afstand vanaf de 800 meter. Plaatsgenoot Bart Sommeling, zwemmend voor De Dolfijn in Amsterdam, had zich gekwalificeerd voor de 5 kilometer vrije slag door eerder dit jaar op een 2 kilometer een tijd neer te zetten die voor zijn leeftijd (Jeugd 17 en 18 jaar) tot de snelste 8 van Nederland behoort. In het 50 meter 8 banenbad zwommen de heren Jeugd zwemmers (waaronder Bart) samen met 8 Senioren zwemmers; dus 2 zwemmers per baan. Doel van Bart was om op een constant tempo te trachten de 5 kilometer onder het uur te zwemmen; het was hierbij de bedoeling om ongeveer 1 minuut en 11 seconden over een 100 meter te zwemmen (en dat 50 keer achter elkaar). Tijdens de wedstrijd was het moeilijk om het overzicht te behouden met 16 zwemmers in de banen. Bart slaagde erin om na de eerste 200 meter op een gestaag tempo te gaan zitten in een vierde positie. Door constant zijn eigen race te zwemmen wist Bart naar een derde positie toe te zwemmen. Aan het einde van de race werd deze derde plaats nog bedreigd door één van de andere zwemmers, maar Bart wist uiteindelijk met een volle seconde voorsprong zijn derde plaats te behouden; goed voor een bronzen NK medaille in een tijd onder het uur (59:15:47 minuten). In de overall stand van de Jeugd en Senioren zwemmers wist Bart een vijfde plaats te behalen in een veld van 16 zwemmers. Bart en zijn trainer/begeleider Rutger Sloof en Jaco van Gent-Schinkel waren heel tevreden met het behaalde resultaat.