Aangepast programma Bevrijdingsfeest

Aalsmeer – In verband met de slechte weersverwachtingen vandaag 5 mei is noodgedwongen het middagprogramma op het Praamplein van de viering van 70 jaar bevrijding in Aalsmeer afgelast. Geen activiteiten voor kinderen, maar de andere programmaonderdelen gaan gewoon door en zijn, volgens de organisatie zeer de moeite waard. De bonte stoet van legervoertuigen van de vereniging Keep Them Rolling is vanmorgen het Centrum ingereden via de Dorpsstraat en het terrein van Studio’s Aalsmeer naar het Oude Raadhuis in de Dorpsstraat waar een feestelijke ontvangst wachtte door locoburgemeester Ad Verburg met muziek van harmonieorkest Sursum Corda. Eregast was de 90 jarige Maarten Alderden, die in 1945 meegelopen heeft in de bevrijdingsstoet.

Bevrijdingsvuur

Om 12.00 uur is de feestelijke intocht van de tien lopers en twee fietsers die in Wageningen het bevrijdingsvuur hebben opgehaald en met de Aalsmeerse fakkel het bevrijdingsvuur gaan overdragen. Het laatste stuk van de totaal 82 kilometer worden deze sportieve inwoners begeleid met muziek door Samba Slagwerkgroep Bovenkerk.

Tentoonstelling Vrijheid

Om 14.00 uur wordt in het Oude Raadhuis een unieke tentoonstelling geopend, die het comité in samenwerking met KCA heeft samengesteld. Meegewerkt hebben leerlingen van Aalsmeerse en Kudelstaartse scholen, tieners van De Binding, inwoners met foto’s, krantenknippels en dagboekaantekeningen. Tieners van De Binding hebben een videoverslag gemaakt van interviews hoe verschillende generaties aankijken tegen vrijheid. Van leerlingen van de basisscholen liggen in het Oude Raadhuis 70 Elfjes, korte gedichtjes met elf woorden rond het thema vrijheid. Ook zijn werken te zien van zes Aalsmeerse kunstenaars. De tentoonstelling wordt geopend door wethouder Gertjan van der Hoeven en kan nog tot 21 juni bezocht worden.

Bevrijdingsconcert

Om 16.00 uur begint in het Crown Theater het unieke concert ‘Yes, we meet again’ met topartiesten als Mariska van der Kolck, Jasper Taconis, The Triolettes en de Koos Mark Bigband. De presentatie is in handen van Hans van Willegenburg. Hij vertelt tevens bijzonderheden rond de films en muziek uit die tijd. Er zijn nog kaarten te koop aan de kassa.

Keep Them Rolling

De stoet legervoertuigen van Keep Them Rolling zijn tot 11.30 uur in de Zijdstraat te bewonderen. Daarna vertrekken de voertuigen via diverse straten in Aalsmeer naar Amstelveen en Amsterdam om vervolgens weer rond 18.00 uur aan te komen in Aalsmeer. De wagens zijn niet, zoals eerder vermeld, vanaf dit tijdstip te bewonderen op het Praamplein, maar op het terrein van Studio’s Aalsmeer aan de Van Cleeffkade 15. De bevrijdingsdag wordt afgesloten met een dinerbuffet en dans in de Grand Ballroom van de Studio. Ook hier zijn nog kaarten voor te koop.

Kijk voor meer informatie op www.4en5meiaalsmeer.nl.