Aalsmeerse huismussen- en spreeuwentelling

Aalsmeer – Dit weekend organiseert de Natuurgroep Aalsmeer alweer voor de derde keer de grote Aalsmeerse en Kudelstaartse huismussen- en spreeuwentelling! Huismussen en/of spreeuwen rond het huis? Tel ze en laat het weten. Tel alleen de tsjilpende huismusmannen en zingende spreeuwen, die in de tuin en op het huis zitten aanstaande zaterdag 11 of zondag 12 april. De vogels zijn het actiefst in de ochtend, dus dat is het beste moment om te tellen. Tel één keer het aantal zingende huismussenmannen en spreeuwen. Van de huismus kunnen het er een aantal zijn, van de spreeuw vaak maar één.

De mannetjes Huismus is overwegend bruin en grijs, met een zwartgrijze dikke snavel, een grijs ‘petje’, een zwarte keel en meestal een zwarte befje. De Spreeuw is een, op het eerste gezicht, zwarte slanke vogel met een vrij lange, spitse gele snavel. Van dichterbij bekeken is de vogel duidelijk gespikkeld en als de zon op zijn of haar veren schijnt blijkt de spreeuw prachtig groen- en paars glanzend te zijn. Een schitterende vogel!

U heeft misschien wel eens gehoord dat het met de zo ‘gewone’ huismus en met name de spreeuw helemaal niet zo goed gaat. De aantallen gaan al vrij lange tijd achteruit. Door elk jaar een telling te organiseren proberen natuurliefhebbers langzamerhand een beeld te krijgen van de huismussen- en spreeuwenstand in de gemeente. Gezien wordt dan in welke wijken de vogels het meest voorkomen en wat dus een goede leefomgeving is. Als dit een tijdje volgehouden wordt, kan uiteindelijk bepaald worden hoe het gaat met de soorten. De resultaten kunnen doorgegeven worden aan: natuurgroepaalsmeer@gmail.com. In uw e-mail graag de straat, en als het even kan, het huisnummer vermelden waar u de getelde vogels hebt gezien. U zult later de resultaten van alle tellingen ontvangen. De Natuurgroep is blij met iedere getelde mus en spreeuw. Dus ook al ziet u er maar één, aarzel niet en geef het door!