Aalsmeer weer bloemendorp tijdens Flower Festival

Aalsmeer – Een kleurrijk weekend vol bloemen en planten, inspiratie, eten en drinken, muziek en ander vermaak; dat zijn de ingrediënten voor de tweede editie van het Aalsmeer Flower Festival. Het bloemenevenement vindt plaats op 20 en 21 juni en speelt zich af op vier bijzondere locaties. Aalsmeer is wereldwijd bekend door bloemenveiling FloraHolland. De veiling trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers naar wat het grootste handelsgebouw ter wereld is. Tijdens het Flower Festival ligt de nadruk echter buiten de grenzen van het veilingterrein. Op vier locaties verspreid over Aalsmeer worden bloemen en planten op verrassende wijze onder de aandacht gebracht. In het Centrum kunnen bezoekers zich vergapen aan een mozaïek, tot stand gebracht met behulp van basisscholen, dat een schilderij van Vincent van Gogh verbeeldt. Het mozaïek bestaat uit ongeveer duizend planten in twaalf verschillende kleurschakeringen. Plaats van handeling is het Molenplein, waar de 150 jaar oude, nog immer werkende korenmolen een magnifiek uitzicht biedt op het schilderij. In de Historische Tuin krijgt het publiek dit weekend een kijkje in de toekomst tijdens het rozenweekend georganiseerd onder de naam ROOOZ. Veredelaars presenteren hier hun nieuwste, nog niet op de markt gebrachte snijrozen. Consumenten kunnen de bloemenpracht keuren. Bijzonder is ook de locatie Fort Kudelstaart. Het fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en was nog maar zelden toegankelijk voor publiek. In en om het fort wordt het thema bloemen in de kunst verbeeld door diverse kunstenaars en fotografen. Op het voorplein is een foodcourt met eetbare bloemen en biologische producten. Daarnaast is er een ‘groene kamer’ waar duidelijk wordt gemaakt hoe planten kunnen bijdragen aan geluk en gezondheid. Voor het festival stellen ook enkele bedrijven hun deuren open. Rozenkwekerij Belle Epoque aan de Oosteinderweg bezit onder meer een prachtige siertuin, waar een high tea genoten kan worden. Bloemschikinstituut Boerma aan de Legmeerdijk houdt gedurende het weekend demonstraties en workshops. Ook worden hier ‘geurende schilderijen’ getoond. Historische autobussen rijden een ronde langs de vier locaties. Tussen Aalsmeer-Centrum en Fort Kudelstaart vaart ook een watertaxi. Het festival is gelijktijdig met het landelijke Open Tuinenweekend van KMTP Groei & Bloei. De startlocatie van het Open Tuinenweekend in Aalsmeer is bij het mozaïek op het Molenplein.

Dinsdag 7 april vindt in aanwezigheid van een groot aantal deelnemers de kick-off plaats van het Flower Festival 2015. Het evenement wordt georganiseerd door de onlangs opgerichte Stichting Aalsmeer Flower Festival. Het bestuur bestaat vooralsnog uit Mariska Foppen (voorzitter) en Cor Zomer (secretaris). Projectleider is Constantijn Hoffscholte. De werkgroep die de activiteiten coördineert bestaat verder uit Berry Nijmeijer, Frans Neuman, Jacqueline Boerma, Ruud Vismans en Leo Bertoen. Bij de uitvoering en organisatie zijn nog vele anderen betrokken.

Aalsmeer Flower Festival is zaterdag 20 en zondag 21 juni van 11.00 tot 17.00 uur. Alle locaties zijn gratis te bezoeken. Voor meer informatie: www.aalsmeerflowerfestival.nl.