Verkiezingen: Twee keer stemlokaal in

Aalsmeer – Op woensdag 18 maart kunt u weer stemmen. Iedereen vanaf 18 jaar mag deze keer zelfs twee keer het stemlokaal in.  Er dient gestemd te worden voor de leden van de Provinciale Staten van Noord-Holland én voor het waterschap. Bij Provinciale Staten worden de volksvertegenwoordigers van de provincie gekozen. Zij bepalen het beleid van de provincie en kiezen, niet onbelangrijk, de leden voor de Eerste Kamer. De Statenleden kiezen op 26 mei de nieuwe leden van de Eerste Kamer.

Vijftien partijen

Gekozen kan worden uit vijftien politieke partijen. Elf van de deelnemende partijen zijn nu ook al vertegenwoordigd in Provinciale Staten: VVD, PvdA, PVV, D66, SP, CDA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Ouderenpartij NH, 50Plus en Christenunie/SGP. Nieuwe partijen zijn: Vrouwen Partij, Hart voor Holland, Multicultureel Plus Partij en Piratenpartij. Op de projectsite Statenverkiezingen staat uitgebreide informatie over de verkiezingen, de deelnemende partijen, hun lijsttrekkers, etc.

Stemwijzer

Zwevende kiezers kunnen hier ook terecht voor de Stemwijzer. De belangstelling voor de komende Statenverkiezingen. Tenminste, als het bezoek aan de Stemwijzer daarvoor een goede graadmeter is. Het aantal Noord-Hollanders dat de online vragenlijst de afgelopen 2 weken invulde gaat richting de 7000. De stemwijzer voor Noord-Holland bestaat uit 29 stellingen waarmee je het als bezoeker eens of oneens kunt zijn. Ook kun je aangeven welke onderwerpen uit de stellingen bij je keuze het zwaarst wegen. Op grond van de uitkomst wordt gekeken bij welk partijprogramma die keuze het beste past.

Twee waterschappen

Bij het waterschap kiest u het waterschapsbestuur. Zij zorgen voor droge voeten en schoon water. In Aalsmeer zijn er twee waterschappen: het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht of het Hoogheemraadschap Rijnland.

Identiteitsbewijs mee

Om te kunnen stemmen heeft u een identiteitsbewijs (Nederlands paspoort, identiteitskaart, rijbewijs) nodig. Het identiteitsbewijs mag maximaal vijf jaar verlopen zijn op de dag van de stemming. Dat betekent dat deze minimaal geldig is tot 19 maart 2010. Zonder stempassen en identiteitsbewijs kunt u niet stemmen.  Vergeet deze niet mee te nemen! De stemlokalen zijn op 18 maart geopend van 7.30 tot 21.00 uur. Voor meer informatie zie ook www.aalsmeer.nl/verkiezingen.