Uniek transport over weg naar Aalsmeer

Aalsmeer – Op dinsdagavond 19 mei vindt er een uniek transport plaats van het voormalige laboratoriumvliegtuig van het NLR van Schiphol-Oost naar het Vaktechnisch Opleidingscentrum Fokker in Studio’s Aalsmeer aan de Van Cleeffkade. Onlangs heeft het Vaktechnisch Opleidingscentrum VTOC ‘Fokker’ de Swearingen 226C/T Metroliner (afgekort Metro) overgenomen van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR). De Metro is sinds 1979 als laboratoriumvliegtuig in gebruik geweest bij het NLR. Met deze overname word de samenwerking tussen VTOC ‘Fokker’ en het NLR wederom bekrachtigd.

De Metro met een spanwijdte van ruim 17 meter, een lengte van 18 meter en een hoogte van 5 meter is een mooie aanvulling op de reeds bestaande vloot van VTOC ‘Fokker’ waaraan door ruim 200 toekomstige vliegtuigonderhoudstechnici in opleiding dagelijks wordt gesleuteld. De afgelopen twee maanden is de Metro door een groep enthousiaste studenten onder leiding van een praktijkdocent gereedgemaakt voor transport over de weg vanuit Hangar 3 aan de Thermiekstraat 200 op Schiphol-Oost naar de opleidingslocatie van VTOC ‘Fokker’ aan de Van Cleeffkade 15. Een bijzonderheid is het feit dat de vleugel van de Metro uit één stuk bestaat en dus ook in één keer vervoerd moet worden.

Transport 

Het transport van het vliegtuig wordt in opdracht van VTOC ‘Fokker’ uitgevoerd door de firma Koninklijke Saan uit Diemen en gaat plaatsvinden in de avonduren van dinsdag 19 mei. De te volgen route zal lopen over ‘airside’ vanaf Hangaar 3 aan de Thermiekstraat naar de Loevesteinse Randweg. Vanaf hier zal het transport zijn weg vervolgen over de Stationsweg op weg naar de N232. Via de N232 en vervolgens de N201 zal het transport linksaf de Koolhovenlaan opdraaien en rechtsaf naar de Anthony Fokkerweg. Vanaf de Anthony Fokkerweg zal men linksaf de N196 oprijden, de brug over de Ringvaart voorbij, tot aan het Shell benzinestation, ter hoogte van de parkeergarage van het Crown Business Centre.

Over de sloot

Op het terrein van het Shell station zal een kraan de romp en de vleugel oppakken en over de sloot heen tillen om het geheel bijna voor de deur van het VTOC ‘Fokker’ af te leveren. De vleugel zal diezelfde avond nog opgesteld worden in de praktijkruimte van VTOC ‘Fokker’. De romp zal de volgende ochtend in de praktijkruimte worden gehesen, waarna technici in opleiding met hulp van technici van het NLR en docenten van het VTOC ‘Fokker’, de romp en vleugel weer samenstellen. Gezien de bijzondere vracht en de afmetingen vindt dit transport in de avonduren plaats. In Hangaar 3 aan de Thermiekstraat worden de romp en de vleugel vanaf 18.00 uur op diepladers geladen. Het transport mag niet eerder aanvangen dan om 20.00 uur.