Stem mee voor Groene Hart Publieksprijs

Uithoorn – De tweejaarlijkse Groene Hart Kunstprijs is vrijdagavond 18 oktober bij Galerie Hoeve Rijlaarsdam in Nieuwkoop door vogelkenner Nico de Haan uitgereikt aan Phlip van den Dool uit Uithoorn. Het thema was dit keer Water: vriend en vijand.

De jury vond dat Van den Dool met zijn digital art werk Waterlinie 3.0 het thema op een subtiel gelaagde manier tot uitdrukking heeft gebracht. “De bedreigingen en genoegens van het water zijn in één transparant en buitengewoon kleurrijk beeld samengebracht”, aldus het juryrapport. 

De eerste prijs bestaat uit de Groene Hart Kunstprijs trofee en een geldbedrag van 2.000 euro. Van den Dool was blij verrast met zijn prijs. Op het kunstwerk is te zien hoe waterrecreatie en het leven in het water strijden om een plekje. Beelden worden op een gelaagde wijze gecombineerd van zeilboten, varend over de Westeinderplassen in Aalsmeer, met een onderwater setting met tropische vissen. Aan de horizon is schematisch een nieuw groen landschap weergegeven met een molen. De vriend, de watersport op de Westeinderplassen, wordt bedreigt door water als vijand met het stijgen van de zeespiegel waarbij de temperaturen oplopen, verbeeld met de tropische vissen.

Overige winnaars

De tweede prijs, met een geldbedrag van 1.000 euro, is gewonnen door Ton Nederhoff uit Driebruggen. Zijn olieverfschilderij, getiteld ‘Te veel of te weinig water?’ toont eenden op een doorweekt maïsveld. Niet fijn voor de boer, maar heerlijk voor de dieren. Vanuit een hoog perspectief laat de schilder precies deze tegenstelling zien, en niet meer. Hij doet dat op een virtuoos-realistische wijze die toch nergens gaat vervelen. De derde prijs, met een geldbedrag van 500 euro mocht José van den Helder–den Oudenallen uit Woerdense Verlaat in ontvangst nemen voor haar kleine olieverflandschap, getiteld ‘Searching for Light’. Een impliciete weergave van nat Nederland, met al zijn pracht, maar toch ook met een zweem van dreiging.

Karin Borgman uit Aalsmeer

Door de jury zijn verder twee Eervolle Vermeldingen (elk met een geldbedrag van 200 euro) toegekend aan Karin Borgman uit Aalsmeer, voor haar bijzondere grafisch werk in lino-techniek, getiteld ‘Overvloed’, en aan Patrick Visser uit Leiderdorp, voor zijn zeer fraaie sculptuur ‘De Bever, uw vriendelijke vriend’; metaalkunst gemaakt uit aan elkaar gelaste (delen van) tandwielen.

Mee-jureren 

Zowel bezoekers aan de expositie in Galerie Hoeve Rijlaarsdam, als online-kijkers op de website www.groenehartkunst.nl kunnen tot en met 9 november een stem uitbrengen op een kunstwerk voor de Publieksprijs. De Groene Hart Kunst Bezoekers Publieksprijs en de Groene Hart Kunst Online Publieksprijs worden op 10 november om 16.00 uur uitgereikt door de burgemeester van Nieuwkoop, Frans Buijserd.