Roeiwereld in actie voor project ‘Later’

Uithoorn – Zestig Nederlandse roeiverenigingen slaan de handen ineen voor een roeitocht van 1.400 kilometer door het hele land. Met dit unieke evenement willen zij een half miljoen euro ophalen voor het Prinses Máxima Centrum, waar kinderen met kanker worden behandeld. Het project KiKaRoW Rondje NL vindt plaats van 13 april tot en met 14 juli 2019 en richt zich in het bijzonder op het inzamelen van geld voor het onderzoeksproject ‘Later’. 

Het doel van dit project is met name het verminderen van de vaak zware bijwerkingen voor kinderen die kanker overleven. 

Aan de mega roeitocht wordt deelgenomen door een groot aantal roeiers uit het hele land. Ook ‘survivors’ – overlevenden van kinderkanker – en bekende Nederlanders zullen een deel van de route meeroeien. 

KiKaRoW Rondje NL is een initiatief van de Uithoornse roeivereniging Michiel de Ruyter. Ongeveer zestig roeiverenigingen uit het hele land hebben zich aangesloten en houden acties om het doel van een half miljoen euro mogelijk te maken.

De roeiers maken gebruik van de zeeroeiboot ‘The Vin’, vernoemd naar de kleinzoon van KiKaRoW-bedenker Albert Vuil. The Vin wordt door heel Nederland begeleid door de Tjerck Hiddes, een schip van het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers, en door roeiboten van de diverse verenigingen. Ieder weekend wordt een traject door Nederland geroeid. Een pittige uitdaging voor de roeiers.

Samen roeien voor later

Jaarlijks krijgen ongeveer zeshonderd kinderen in Nederland kanker. Kinderen die de ziekte overleven hebben een toekomst met veel beperkingen als gevolg van de bijwerkingen van alle behandelingen. Denk hierbij aan onvruchtbaarheid, hartschade, botontkalking, chronische vermoeidheid, diverse psychische en gezondheidsproblemen, neurocognitieve problemen, arbeidskundige problemen, enzovoort. KiKaRoW wil de kwaliteit van leven voor deze kinderen verbeteren, zodat hun leven leefbaar en vreugdevol is. Het roeiproject heeft als motto ‘kinderkanker de wereld uit roeien’. 

De opbrengst komt ten goede aan het researchproject ‘Later’ van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Het doel van dit project is met name om de genetische aanleg van het optreden van late effecten van kinderkanker op te sporen en vervolgens te kunnen behandelen. Het Prinses Máxima Centrum bestaat sinds 2014 en kreeg in mei 2018 een eigen gebouw tegenover het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Meer informatie over het roeiproject is te vinden op www.kikarow.nl. De Stichting KiKaRoW heeft de ANBI status. Sponsors, donateurs en organisaties of particulieren die willen helpen worden van harte uitgenodigd contact op te nemen.