Musical Ruth komt er aan!

Aalsmeer – Het begint intussen een traditie te worden: om de drie jaar een opvoering van een Bijbelse musical in Aalsmeer en Kudelstaart. Vanaf oktober vorig jaar wordt er al weer hard gerepeteerd voor een nieuwe musical over een bekende Bijbelse vrouw: Ruth. Het wordt de zesde keer. De musical over de persoon van Ruth is wel weer van dezelfde schrijvers, ook de dirigente is dezelfde gebleven, maar de productiegroep is gewijzigd en wat de regie betreft zijn er ook veranderingen. De musical volgt vrij precies het Bijbelverhaal zoals dat bekend is, al zijn er soms aparte wendingen en vondsten. Het verhaal speelt ook in de ‘oude tijd’. Vertaald naar deze tijd, zou het verhaal als volgt kunnen verlopen: Uit economische motieven trekt een Turkse familie, een echtpaar en twee zonen, naar Nederland. Ze werken en leven er en de zonen trouwen met Nederlandse meisjes. Er voltrekt zich echter een groot drama: zowel de vader als de twee zoons overlijden. De moeder blijft achter met twee ontroostbare schoondochters. Teleurgesteld in haar leven wil de moeder terugkeren naar haar geboorteland. De ene schoondochter blijft achter in Nederland, maar de andere schoondochter wil persé met haar schoonmoeder mee. Naar een voor haar vreemd land, maar wel het geboorteland van haar overleden man. Ze zegt: “Ik ga waar u gaat, uw land is mijn land, uw God is mijn God.” In de musical gaat het om het oude Bijbelverhaal, om Noomi en Elimelech en om de schoondochters Ruth en Orpa. Ruth gaat mee met Noomi en vindt, als allochtoon in het geboorteland van haar overleden man, een nieuwe liefde: de boer Boaz. Het verhaal neemt de bezoekers mee naar een tijd van diepe crisis. Want er is hongersnood in Bethlehem. Hoe overleef je een crisis? Wie zijn jou trouw en wie ben jij trouw? ‘Ruth – van graf tot wieg’ – is een musical over hoop en wanhoop, verdriet en vreugde, zoeken en vinden. Maar bovenal een musical over de kracht van trouw.

Er zijn zoveel mogelijk verschillende mensen betrokken bij de voorbereiding en de uitvoering van de musical. Er zijn veel ervaren zangers en zangeressen bij, omdat het merendeel al bij een ander koor zingt. De deelnemers komen niet alleen uit de Open Hof Kerk en de SOW Kudelstaart, maar uit nog wel vijf andere kerken of zijn soms geen lid van een kerk. Het is een project dat veel verschillende mensen samenbindt.

Nog ruim een maand te gaan

De integratie tussen koorzang, toneelspel, decor, geluid en licht is ook bij de musical Ruth de grootste uitdaging. Maar dat maakt een musical ook zo bijzonder! Nog meer dan de vorige keer zal er gebruik gemaakt worden van projecties om het geheel een extra dimensie te geven. Eerst hebben koor en toneelgroep apart gerepeteerd, maar sinds kort wordt er gezamenlijk gerepeteerd. De koorleden konden zo voor het eerst kennismaken met de prestaties van de toneelspelers. Ze werden aangenaam verrast. Wat een mooi spel al! Velen hadden het over kippenvel en een brok in de keel… Er is nog 6 weken tijd om alles in elkaar te passen en de puntjes op de i te zetten. Musical Ruth wordt uitgevoerd op vrijdag 10 en zaterdag 11 april in de Spil in Kudelstaart en op zaterdag 18 april in de Open Hof Kerk. De kaartverkoop gaat over een maand van start. De vorderingen van de voorbereidingen kunnen gevolgd worden op de eigen website: http://musicalaalsmeer.nl/.