Marian (61) uit Uithoorn doet mee aan Restaurant Misverstand 

Regio – In Restaurant Misverstand volgen we acht relatief jonge mensen met dementie. Onder de bezielende leiding van chef-kok Ron Blaauw gaan zij tijdelijk als restaurantmedewerker aan het werk. Voor alle deelnemers geldt dat zij sinds hun diagnose anders naar hun toekomst kijken. Feit blijft dat zij zo lang mogelijk actief willen meedoen in de samenleving én willen laten zien wat er ondanks de ziekte allemaal nog wél kan. Het derde seizoen is vanaf woensdag 12 oktober 6 weken lang te zien op SBS6 om 20.30.

De zorgzame en gezellige Marian woont met haar man Gert in een woonark in Uithoorn. Naast een baan als cateringmedewerker zorgde Marian vroeger voor de kinderen, haar man is vrachtwagenchauffeur en dus veel van huis. Nu ze echt niet meer kan en mag werken door de alzheimer, baalt ze daar erg van. En ook dat ze niet meer mag autorijden vindt ze lastig. “Het beperkt je in je vrijheid.” Marian vindt het fijn om mensen te helpen en verzorgen. En verheugt zich erop om weer lekker te koken in Restaurant Misterstand. Dat heeft ze in haar werk ook altijd gedaan. Dat ze in het restaurant daarbij soms ook de confrontatie met zichzelf aangaat neemt ze voor lief.  

Mensen met dementie blijven betrekken

De buitenwereld weet vaak niet precies wat dementie inhoudt. Johnny de Mol laat op een waardige, ontroerende en soms humoristische manier zien welke maatschappelijke vraagstukken samenhangen met dementie. Na de diagnose voelen veel mensen met dementie zich aan de kant gezet. Prof. Dr. Marjolein de Vugt laat in deze serie zien hoe we mensen met dementie zo goed mogelijk kunnen blijven betrekken. “Als je kijkt naar wat er nog wél kan is er vaak meer mogelijk dan je denkt.” Het programma wordt gemaakt in nauwe samenwerking met Alzheimer Nederland.


Dementie op jonge leeftijd 

In Nederland zijn ruim 290.000 mensen met dementie. Ongeveer 15.000 van hen hebben dementie op jonge leeftijd (<65 jaar). Ook binnen deze jonge groep is de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie (verder komen ook fronto temporale dementie, vasculaire dementie en lewy body dementie voor). Veel mensen met dementie op jonge leeftijd lopen al jaren rond met klachten voordat bij hen de juiste diagnose wordt gesteld. Met enorme impact op het gezinsleven en het werk. Alzheimer Nederland vraagt aandacht voor deze specifieke groep en werkt hiervoor nauw samen met het Kenniscentrum Dementie op Jonge leeftijd. Restaurant Misverstand is vanaf 12 oktober elke woensdag op SBS6 om 20.30 uur te zien. (foto’s: William Rutte)