Jobke Vonk: “Aalsmeer is een geweldig dorp”

Aalsmeer – Gisteren, donderdag 21 mei, is afscheid genomen van burgemeester Jobke Vonk-Vedder. Om half vijf begon de afscheidsbijeenkomst en gelijk vanaf de aanvang was het druk. Heel veel inwoners, vertegenwoordigers van verenigingen, de politie, de brandweer, de wethouders en nagenoeg alle raadsleden en oud politiek gedienden kwamen een hand geven, een cadeau brengen en natuurlijk een hart onder de riem steken. Jobke had het er zichtbaar moeilijk mee, af en toe werd een traantje weggepinkt, maar de vele lovende woorden deden haar zichtbaar goed. Het is ook niet niks, na nog geen twee jaar je droom uiteen zien spatten. Jobke wilde al van kinds af aan burgemeester worden en dit ambt als eerste mogen vervullen in Aalsmeer zag zij als de grote kans. In Aalsmeer voelde Jobke zich direct thuis. Inwoners met een no-nonsense mentaliteit, de sfeer waarin zij zelf ook opgegroeid is, die de handen uit de mouwen steken, maar naast hard werken ook goed feest kunnen vieren en veelal een groot hart hebben voor het verenigingsleven en vrijwilligerswerk als ‘gewoon’ zien. “Ik ben trots op deze kleine, grote gemeente”, aldus Jobke in haar slotwoord. “Ik voel me gesterkt door de vele lieve kaarten, brieven en woorden. Aalsmeer is een geweldig dorp met geweldige inwoners.” Het leverde haar, en terecht, een lange en staande ovatie op. Dat Jobke vol vuur aan het burgemeesterschap was begonnen beaamde wethouder Ad Verburg. “Je hebt je taak vol energie vervuld, 24 uur per dag en 7 dagen per week. Daar is enorme waardering voor, zowel van inwoners als van het bedrijfsleven. Je was een echte teamplayer. Je hield het college in harmonie, de enige vrouw in het bokkenhok.” Moedig zei Verburg het te vinden dat Jobke haar ontslag ingediend heeft in belang van de inwoners. Er is sinds haar benoeming ook veel gebeurd in politiek Aalsmeer. De moeizame coalitievorming, het integriteitonderzoek naar de wethouders Verburg en Van der Hoeven, bedreiging van een raadslid en, zoals ze zelf zei, knellende vergaderingen tot diep in de nacht. “Ik wens mijn opvolger veel succes.”

Ride for the Roses
Uiteraard kijkt de scheidende burgemeester terug op ook een leuke periode waar zij trots op mag zijn. Trots zei Jobke zeker te zijn op het feit dat Aalsmeer voor de tweede keer gastgemeente mag zijn voor de Ride for the Roses. Een evenement wat haar aan het hart ligt en waaraan ze zelf ook gaat deelnemen. Ze deed een oproep om ook mee te gaan fietsen of aan te melden als vrijwilliger. Voorzitter Fred Doeleman van de Ride for the Roses beloofde Jobke dat ze in een prominent (roze) shirt gaat rijden op 6 september. “Je bent een fantastische ambassadeur.” En namens de Ride for the Roses kreeg Jobke nog een cadeau. Op zondag 14 juni is de testrit van de Ride for the Roses en Jobke gaat mee in de speciale sponsorauto van de Ride. Dezelfde dag vindt het oldtimer-evenement Aalsmeer Roest Niet plaats en de eerste wagen die na de tourrit de finish over rijdt is Jobke in de Ride Mercedes! Ook de gemeenteraad trakteerde op een donatie voor de Ride. Jobke kreeg een cheque, waar alle 23 raadsleden aan meebetaald hebben en 23 is ook het aantal maanden dat zij burgemeester is geweest. Nestor van de Raad, René Martijn, reikte een cheque van 2.300 euro uit, samen met een grote bos bloemen. Hij omschreef de scheidende burgemeester als een ware burgermoeder met liefde, betrokkenheid en inzet. Een warme persoonlijkheid, die van Aalsmeer is gaan houden. En dit beaamde vriendin en collega-burgemeester Mirjam van ‘t Veld van Amstelveen. “We kennen elkaar al voordat je begon. Je was zo enthousiast en echt trots op Aalsmeer. Vooral op de bloemenveiling waar je altijd via een ‘haakje’ aandacht voor wist te vragen.” Het besluit van Jobke om ontslag te nemen, noemde Mirjam enorm dapper. “We zijn trots op je en zullen je missen.” De dikke knuffel moest nog even wachten, want de eerste burger van Amstelveen had twee cadeautjes voor de ex-burgemeester. Kleine presentjes van haar collega’s uit Haarlemmermeer, Uithoorn, Diemen, Ouder-Amstel en natuurlijk Amstelveen en omdat Jobke zo van bloemen houdt (vooral uit Aalsmeer) kreeg zij een prachtige vaas.

Twee lakeien
De samenwerking tussen Aalsmeer en Amstelveen haalde Mirjam van ‘t Veld ook aan. “Die loopt als een zonnetje en Jobke heeft mij op het hart gedrukt dat deze goede band moet blijven bestaan.” Een warm en gezellig, maar ook emotioneel afscheid voor Jobke Vonk-Vedder. Duidelijk kwam deze middag wel naar voren dat er alom grote waardering is voor de inzet, betrokkenheid en persoonlijke belangstelling van de scheidende burgemeester voor Aalsmeer en haar inwoners. Man Hans was er bij om steun te bieden en Jobke had twee persoonlijke lakeien, die allereerst trakteerden op een vorstelijk ontvangst voor haar en vervolgens de hele dag in dienst bleven om cadeaus aan te pakken en af en toe een luchtig grapje maakten waardoor de sfeer geen moment beladen is geweest. Twee topvrijwilligers, zo noemde Jobke haar lakeien Mike van der Laarse en Joost de Vries. Het was hun eigen idee geweest om Jobke bij te staan, geweldig. De twee lieten hiermee zien dat de waardering wederzijds is. De waardering van Jobke voor alle inwoners en de waardering van de inwoners voor haar inzet en betrokkenheid. Bedankt Jobke. Het burgemeesterschap was kort, maar krachtig! Wat wethouder Ad Verburg zei en waar alle inwoners het vast mee eens zijn: “We wensen je veel goeds en een mooie toekomst.”
Door Jacqueline Kristelijn

Foto: www.kicksfotos.nl