Fracties over ontslag burgemeester: “We zagen haar al langer worstelen”

Aalsmeer – Burgemeester Jobke Vonk had haar ontslag enkele uren voor aanvang van de Raad medegedeeld aan alle vijf de fractievoorzitters. Voor de overige raadsleden en de aanwezigen op de publieke tribune kwam de mededeling onverwacht. Niet bij iedereen als een grote verrassing, zo bleek afgelopen vrijdagmiddag 21 februari tijdens de snel ingelaste persbijeenkomst van alle fracties. “Het moment heeft ons verrast, maar een echte verrassing is het niet. We zagen haar al langer worstelen”, aldus de fractievoorzitter Robert van Rijn. Tijdelijk CDA fractievoorzitter Jaap Overbeek beaamt de worsteling. “De burgemeester had moeite met de nieuwe verhouding in de Raad. Het is niet de Raad die bij haar past. We hebben haar het afgelopen half jaar zien worstelen hiermee. We vonden haar er ook vermoeid uitzien.” Overbeek noemt de beslissing voor Jobke Vonk persoonlijk heel triest. “Bij haar installatie vertelde ze dat ze als kind al burgemeester wilde worden. Ze zag uit naar haar nieuwe baan. Spijtig dat het zo gelopen is.” Fractievoorzitter Helma Persoon van AB noemt het ontslag van de burgemeester een ernstig signaal naar de politiek. “Voor haar een persoonlijk drama. Ze is zo ambitieus begonnen. Het geeft mij veel onrust, ik heb er niet goed van geslapen.”

“Logische en moedige stap”

Fractievoorzitter Ronald Fransen van PACT reageert vrij nuchter. “We betreuren haar ontslag, het is een trieste zaak, maar gezien het proces een logische en moedige stap.” De mening van fractievoorzitter Bram Heijstek van HAC sluit hier op aan. “Vervelend voor Jobke Vonk, maar een stap die niet meer te voorkomen was. We hopen op een nette aftocht, zonder schade voor beiden. Ik kan niet anders dan concluderen dat Jobke Vonk niet de burgemeester is die Aalsmeer nodig heeft. Het ging nou eenmaal niet zo lekker met elkaar.” Ook Robert van Rijn zegt dat de burgemeester in de huidige situatie niet de juiste persoon op de juiste plek is. En hiermee doelt hij natuurlijk op de nieuwe verhouding na de verkiezingen met een college bestaande uit de partijen AB en CDA en een coalitie met slechts één stem meer (12) ten opzichte van de oppositie (11).

Profielschets

De fracties gaan zich nu beraden over een profielschets voor de nieuwe burgemeester. “Een kandidaat met in ieder geval een bindende factor”, zo sprak Van Rijn. Of opnieuw voor een vrouw gekozen gaat worden of toch een man weer aan het roer komt, laten de fracties in het midden. Voor de kandidaatsstelling denken de politici ongeveer een half jaar nodig te hebben. Of het proces in gang gezet wordt onder leiding van Vonk is vooralsnog niet bekend. De burgermoeder heeft aangegeven tot uiterlijk begin oktober in dienst te blijven. Mocht ze eerder vertrekken, dan komt Aalsmeer voor de tweede maal in korte tijd onder leiding van een waarnemer te staan. De gemeente dan toch maar inluiden bij Amstelveen is bij de fracties overigens geen moment in gedachte genomen. “De zelfstandigheid van Aalsmeer staat hier niet ter discussie, is zeker niet aan de orde”, aldus het vijftal eensgezind. “Aalsmeer blijft Aalsmeer.”