Burgemeester dient ontslag in!

Aalsmeer – Een verrassende en onverwachte aanvang van de Raad gisteren, donderdag 19 februari: Burgemeester Jobke Vonk-Vedder heeft ontslag genomen! In een eerste gesprek met de commissaris van de Koning, de heer Remkes, heeft zij aangegeven de bestuurlijke situatie in Aalsmeer onhoudbaar te vinden. In het vervolggesprek een ruime week later heeft de burgemeester haar ontslag aangeboden. “Er werd bij mijn sollicitatie aangegeven dat Aalsmeer een verbinder en een burgermoeder nodig had. In de praktijk heeft Aalsmeer een burgemeester nodig die gevechten kan beslechten. Die burgemeester ben ik niet. Ik ga op zoek naar een nieuwe werkkring”, aldus Vonk in haar verklaring.

“Geweldige gemeente”

Jammer lijkt de burgermoeder het wel te vinden. Wie had ook gedacht dat na de verkiezingen, gevolgd door de collegevorming zoveel gekibbel zou ontstaan? Nog eigenlijk een mooi woord, trouwens. Zeg maar gewoon stevige ruzies met heftige woordenwisselingen en elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Niet wat Jobke Vonk zich had voorgesteld: “Aalsmeer is een geweldige gemeente. Ik voel me hier vanaf het begin af aan thuis. Ik houd van de ondernemende insteek van de inwoners, de no-nonsense aanpak en het feit dat Aalsmeerders zorgen voor elkaar. Een prachtig voorbeeld van hoe ondernemerschap en een groot hart hand in hand gaan.”

De burgemeester legt niet per direct haar functie neer. Ze gaat nu een weekje op vakantie, maar is daarna voornemens haar werk zo goed als mogelijk af te maken.

Wens: Bestuurlijke rust

“In overleg met de commissaris van de Koning heb ik besloten in ieder geval uiterlijk per 1 oktober 2015 de Koning te vragen mij ontslag te verlenen. Zolang ik hier nog werkzaam ben, blijf ik mij volledig inzetten voor Aalsmeer en Kudelstaart. Ik ben en blijf trots op deze gemeente en wens met hart en ziel dat er bestuurlijke rust komt in het dorp. Daar moeten alle partijen stappen voor zetten. Er is de afgelopen periode gewerkt aan het verbeteren van de omgangsvormen en de vergaderprocessen in de raad. Dit gaat echter niet ver genoeg. Ik zal me de komende maanden dan ook inzetten om het verbetertraject nog een extra zet te geven. Voor de inwoners van Aalsmeer die een goed en fatsoenlijk bestuur verdienen.”

De zaal bleef na dit aangekondigde vertrek enige tijd stil. Het nieuws kwam als een donderslag bij heldere hemel. Er is maar direct een korte pauze ingelast. Even laten bezinken… Tja! Het ingediende ontslag heeft wel tot iets unieks geleid, een gezamenlijk persconferentie van alle fracties deze vrijdagmiddag. Eindelijk (even) op één lijn. Voor Jobke Vonk-Vedder te laat. Aalsmeer moet op zoek naar een nieuwe (krachtige) ‘leider’.