Burgemeester: Aalsmeer hechte gemeenschap

Aalsmeer – Druk bezocht is de nieuwjaarsreceptie van de gemeente gisteren, maandag 5 januari. In haar toespraak keek burgemeester Jobke Vonk-Vedder terug op het afgelopen jaar met allerlei evenementen, waaronder de feestweek, het spectaculaire vuur en licht op het water, de pramenrace en de nieuwe evenementen Aalsmeer Flower Festival en de drive-in bioscoop. “Ik heb er van genoten. Evenementen organiseren, dat kunnen wij hier in Aalsmeer.” Ook ging de burgemeester in op momenten van zorg en verdriet, natuurlijk de ramp met de MH17, die iedereen diep heeft geraakt, en het overlijden van ondernemer Kees Jan Koster en pastor Henny Post. “Ik kan niet iedereen opnoemen, maar het is een enorm gemis.”

Jobke Vonk-Vedder is nu anderhalf jaar burgemeester. “Ik heb Aalsmeer en Kudelstaart leren kennen als een hechte samenleving. Het woord gemeenschapszin heeft hier nog betekenis. Mensen kijken naar elkaar om en hebben iets voor elkaar over. Dat is in deze tijd best bijzonder. Niet voor niets is Aalsmeer uitgeroepen tot de beste ‘Zorg voor elkaar’ gemeente in Nederland. Dat we samen voor elkaar zorgen, wordt alleen maar belangrijker. Ons motto is: Kwaliteit staat voorop, de mens staat centraal. Het gaat om maatwerk in de zorg. We moeten alert zijn, leren van wat goed en minder goed gaat en bijsturen waar nodig.”

Economie versterken

Komende jaren gaat het college samen met ondernemers kijken hoe de Aalsmeerse economie versterkt kan worden. In deze is de gemeente natuurlijk wel afhankelijk van ‘grote partners’ als Schiphol en Flora Holland.

Roerig politiek jaar

Tot slot ging de burgemeester in op het politiek roerige jaar. “Het was lastig voor ons allemaal. Voor de raad, het college en mijzelf. De krappe meerderheid van 12 om 11 heeft de verhoudingen op scherp gezet. Het zet extra druk voor ons allemaal. We hebben in oktober stappen gezet om de verhoudingen in de raad te verbeteren, maar het herstel is nog broos.” De burgemeester deed tot slot een oproep naar alle fracties: “Wij moeten over onze eigen schaduw heen stappen en het gesprek echt met elkaar aangaan. Met elkaar moeten we Aalsmeer fatsoenlijk besturen. Laten wij hier onze schouders onder zetten!”

 

Foto: Tijdens de nieuwjaarsreceptie is een bijzondere maquette van de watertoren onthuld door burgemeester Vonk, wethouder Gertjan van der Hoeven en de oude en nieuwe beheerders van de watertoren, Dirk van Leeuwen en Dick de Kuijer. De houten maquette krijgt een opvallende plek in het gemeentehuis. Foto: www.kicksfotos.nl.