Bonaken Academie van start in Leimuiden

Leimuiden – De Stichting Bonaken Nederland introduceert ook dit jaar een korte Bonaken-opleiding om het kaartspel voor het nageslacht te behouden. Op de vrijdagavonden 11 en 18 oktober en zaterdagmiddag 26 oktober worden in Café Keijzer te Leimuiden cursusbijeenkomsten gehouden. Docenten Wim Buskermolen, Marcel van Bruggen en Sjaak Keijzer van de Stichting Bonaken Nederland nemen de aspirant-Bonakers dan ruim twee uur lang bij de hand.

De bijeenkomsten op vrijdag 11 en 18 oktober duren van 20.00 tot 22.30 uur. Op zaterdag 26 oktober van 15.30 tot 18.00 uur. Aspiranten kunnen zelf kiezen hoeveel bijeenkomsten ze bijwonen. Tijdens de bijeenkomsten worden de grondbeginselen van het Bonaken spelenderwijs onderwezen. De korte cursus moet de aspiranten klaarstomen voor het 20e Nederlands Kampioenschap Bonaken dat zaterdag 2 november in Leimuiden wordt gehouden.

Het kaartspel Bonaken prijkt sinds 2017 op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. De Stichting Bonaken Nederland heeft het spel voorgedragen om er zeker van te zijn dat de spelregels – de ziel van het spel – tot in lengte van jaren gekoesterd, beschermd en geconserveerd worden. “Bonaken is een fantastisch  spel. Het is mooi dat we met de Bonaken Academie spelers jonge en ouder aspirant-spelers de fijne kneepjes van het spel kunnen bijbrengen”, aldus Wim Buskermolen, voorzitter van de Stichting Bonaken Nederland en één van de cursusleiders.

Wat is Bonaken?

Bonaken is een uniek spel. Overal in Nederland zijn de regels anders maar op het Nederlands Kampioenschap gelden de regels van de Stichting Bonaken Nederland. Die spelregels zijn terug te vinden op de website www.bonaken.nl Deelnemers uit bijna alle Nederlandse provincies komen op zaterdag 2 november naar Leimuiden om mee te doen aan het NK. Ieder jaar trekt het kampioenschap ongeveer 125 deelnemers. Deelname staat open voor iedereen. Inschrijven kan via de website.