Volume Fairtrade producten gestegen met 7%

Aalsmeer – De verkoop van Fairtrade producten in Nederland resulteerde vorig jaar in een totale Fairtrade premieafdracht van 7,7 miljoen, die direct ten goede komt aan boerenorganisaties wereldwijd. Dit blijkt uit de jaarcijfers van Fairtrade Nederland. Fairtrade heeft ondanks de lockdown in 2020 ten opzichte van 2019 een positieve ontwikkeling doorgemaakt. De nationale maatregelen als gevolg van de corona-pandemie hebben geresulteerd in een verschuiving van volumes van de buitenshuismarkt naar supermarkten. Het thuiswerken en de sluiting van de horeca hebben geleid tot lagere verkopen van Fairtrade koffie (-19%) en thee (-1%). Daarentegen zijn de verkopen van categorieën als cacao, desserts en kookproducten fors gestegen.

Sterke groei cacao

Fairtrade cacao maakte in 2020 wederom een forse groei door van 16 procent (20,7 miljoen kilogram). Mede door de lobby en campagnes om een leefbaar inkomen in cacao op de agenda te zetten, krijgt Fairtrade cacao steeds meer zichtbaarheid in de (super)markt. 

37,9 Kilo bananen

De categorie bananen is ook in 2020 doorgegroeid met 4 procent dankzij autonome groei bij de supermarkten. Vorig jaar werd 37,9 miljoen kilogram Fairtrade bananen verkocht (+4% ten opzichte van 2019). Dat betekent dat de gemiddelde Nederlander vijftien Fairtrade bananen in een jaar at. Onderzoek dit jaar heeft uitgewezen dat veel werknemers op Fairtrade plantages in Colombia en Ecuador al een leefbaar loon verdienen. 

Eerlijke handel

“We kijken terug op een bewogen jaar. De corona-pandemie raakt kwetsbare groepen waar ook ter wereld het meest. Daarom roepen wij harder dan ooit iedereen – burgers, overheden en ondernemers – op om zijn bijdrage te leveren aan eerlijkere handel. Handel die iedereen in de ‘waardeketen’ in staat stelt een fatsoenlijk inkomen te verdienen”, aldus Peter d’Angremond, directeur Fairtrade Nederland. De Werkgroep Fairtrade Gemeente Aalsmeer is trots dat de verkoop van Fairtrade producten ook in Aalsmeer toegenomen is. Jammer is dat nog veel bedrijven, zoals de horeca en organisaties (waaronder scholen en kerken) achterblijven in het gebruik van koffie en thee met het Fairtrade keurmerk. Kijk voor meer informatie op de website: www.fairtradegemeenteaalsmeer.nl