‘Share Happiness’ thema Nationale Tulpendag

Amstelland – Zaterdag 15 januari is het Nationale Tulpendag, de officiële start van een nieuw snijtulpenseizoen. Vanaf Tulpendag is de populairste voorjaarsbloem ruim 100 dagen lang ruimschoots verkrijgbaar in veel soorten, vormen en kleuren. Het thema van Nationale Tulpendag 2022 is ‘Share Happiness’.

Helaas zit een overvolle tulpen pluktuin op de Dam in Amsterdam er dit jaar wederom niet in, vanwege corona. Daarom viert Tulpen Promotie Nederland (TPN) deze Tulpendag op alternatieve wijze. TPN-voorzitter Arjan Smit: “Door alle extra maatregelen en onzekerheden is het verstandiger de aftrap van het nieuwe snijtulpenseizoen op een andere, feestelijke manier in te vullen. Wel zullen wij de Nationale Tulpendag groots vieren in onze hoofdstad en zingen we daar luidkeels het lied ‘Tulpen uit Amsterdam’. Ook komt het thema ‘Share Happiness’ duidelijk naar voren.”

André van Duin

Een bijzondere rol op deze vrolijke dag is weggelegd voor André van Duin. Elk jaar zetten de tulpenkwekers bij aanvang van het nieuwe snijtulpenseizoen een bijzondere persoon of organisatie in het zonnetje. Dit jaar is dat dus André van Duin. Arjan: “Ik geloof dat het kortste overleg was ooit. Op de vraag wie zullen we in 2022 eren met een eigen tulp antwoordden onze kwekers unaniem zijn naam. Directe aanleiding is zijn aanstaande 75e verjaardag maar natuurlijk ook zijn buitengewoon positieve instelling en uitstraling, talent en imposante carrière. Al decennialang genieten mensen van zijn werk. Met zijn vrolijkheid zorgt André van Duin voor verbinding tussen mensen ongeacht leeftijd, geslacht, geaardheid of achtergrond. Dat is nu precies wat we met het thema ‘Share Happiness’ willen uitdragen. En zonder dat wij het vooraf wisten, blijkt de tulp ook nog eens de favoriete bloem van André te zijn!”

Share hapiness tulpentijd

De start van een nieuwe tulpenseizoen wordt gevierd in heel Nederland. Onder meer via Instagram en Facebook worden deelacties georganiseerd. Daarnaast organiseren veel bloemisten en supermarkten in januari 2022 bijzondere tulpenacties die in het teken van ‘Share happiness’ staan. De Nationale Tulpendag bestaat sinds 2012. Op de derde zaterdag van januari wordt daarmee ieder jaar de start van een nieuw snijtulpenseizoen gevierd. Tot begin mei is Hollandse tulp volop verkrijgbaar in meer dan 1.000 verschillende soorten. Van knalgeel tot donkerpaars, van lelievormig tot gefranjerd en van tweekleurig tot dubbelbloemig. Tulpendag is een initiatief van Nederlandse tulpenkwekers.