Paleo-ontbijt

Paleo ontbijtrecepten: Begin je dag vet goed

PARTNERBIJDRAGE

Het paleo dieet, ook bekend als het oerdieet, is gebaseerd op het voedingspatroon van onze voorouders uit het paleolithische tijdperk. Dit dieet bestaat hoofdzakelijk uit voedsel dat gejaagd, gevist of verzameld kon worden zoals vlees, vis, noten, zaden, groenten en fruit. Het grote voordeel van het paleodieet is dat het zich richt op onbewerkt en natuurlijk voedsel, wat kan leiden tot een reeks gezondheidsvoordelen, waaronder gewichtsverlies en een verbeterde bloedsuikerspiegel.

Het paleodieet sluit voedingsmiddelen uit die pas na de uitvinding van de landbouw populair werden, zoals zuivel, granen en koolhydraatrijke producten. De focus ligt op het eten van kwalitatief hoogwaardige, onbewerkte producten. Een goed paleo-ontbijt levert langdurig energie om de dag sterk te beginnen zonder de suiker pieken en dalen die vaak voorkomen bij een meer bewerkt ontbijt.

Gezonde recepten voor een paleo proof ontbijt

Hieronder vind je vier smakelijke en gezonde paleo ontbijt recepten die je helpen om energiek en voldaan aan je dag te beginnen. Doordat de recepten rijk zijn aan eiwitten geven ze een langdurig verzadigd gevoel. Het ontbreken van snelle koolhydraten voorkomt dat je halverwege de ochtend een dip krijgt met de bijbehorende behoefte aan een snack. Zo kun jij volop doorgaan met je jager-verzamelaars bestaan ;-).

4 Paleo ontbijt recepten

  1. Banaan pannenkoekjes
  2. Avocado zalmsalade
  3. Muesli met noten en zaden
  4. Omelet met champignons

Paleo Banaan-Pannenkoekjes

Deze pannenkoekjes zijn niet alleen heerlijk, maar ook verrassend vullend en rijk aan eiwitten. Een makkelijk en vrolijk ontbijt recept, want wie wordt er nu niet blij van pannenkoeken? Als je wat extra maakt, kun je ze een paar dagen bewaren of nog langer als je ze invriest. Zo heb je in één keer voor meerdere dagen je ontbijt klaar!

Ingrediënten:

  • 2 rijpe bananen
  • 4 eieren
  • Halve theelepel kaneel
  • Kokosolie (voor bakken)

Bereiding:

  1. Prak de bananen in een kom en klop de eieren er een voor een door.
  2. Voeg de kaneel toe aan het banaan-eimengsel en meng goed.
  3. Verhit een beetje kokosolie in een pan op middelhoog vuur.
  4. Schep kleine porties van het mengsel in de pan. Bak elke kant ongeveer 2 minuten tot ze goudbruin zijn.
  5. Serveer warm en beleg met pindakaas of ahornsiroop

Paleo Muesli met Noten en Zaden

Een perfecte paleo variatie op het klassieke muesli ontbijt. In plaats van lege suiker is deze vullend en voedend, rijk aan vezels, essentiële mineralen en onverzadigde vetten.

Ingrediënten:

  • 50 gram gemengde noten naar keuze
  • 25 gram pompoenpitten
  • 25 gram zonnebloempitten
  • 25 gram kokosvlokken
  • 25 gram rozijnen of gedroogde bessen
  • Snufje nootmuskaat en kaneel, of gember en kardemom poeder
  • Serveren met: Amandel- of kokosmelk/yoghurt naar keuze

Bereiding:

Meng alle ingrediënten in een grote kom, en klaar! Je kunt met deze verhoudingen natuurlijk ook een grote pot muesli vooruit maken. Meng de kruiden er dan niet doorheen, want deze zullen eenzaam op de bodem terechtkomen.

Omelet met Spinazie en Champignons

Deze groene omelet is een eiwitrijke start van de dag en levert gelijk je eerste portie groente van de dag. varieer gerust met andere groenten, zoals paprika, of cherrytomaten.

Ingrediënten:

  • 3 eieren
  • 1 handvol verse spinazie, gewassen
  • 5 champignons, in plakjes
  • Olijfolie om te bakken
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Klop de eieren met zout en peper.
  2. Verhit de olijfolie in een pan en roerbak de champignons op hoog vuur tot ze zacht zijn.
  3. Zet het vuur zachter en voeg de spinazie toe, roerbak tot het geslonken is.
  4. Giet de eieren over de groenten in de pan.
  5. Bak de omelet tot de eieren gestold zijn.

Paleo Avocado Zalmsalade

Dit ontbijt is rijk aan omega-3 vetzuren en gezonde, onverzadigde vetten uit avocado. Ideaal om de dag mee te starten, maar kan ook prima als lunch. Erg lekker op zadencracker!

Ingrediënten:

  • 1 rijpe avocado
  • 100 g gerookte zalm
  • 1 kleine rode ui, fijngesneden
  • Verse dille
  • Sap van een halve citroen
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  2. Schep de avocado uit de schil en voeg de fijngesneden rode ui en gerookte zalm in reepjes toe.
  3. Breng op smaak met citroensap, dille, zout en peper.
  4. Meng alles goed door elkaar en serveer met een extra takje dille.

Foto: @WS Studio via Canva