Lezing over Fokker fabriek in Crash Museum

Aalsmeerderbrug – Zaterdag 2 juli verzorgt Peter de Raaf een lezing met als onderwerp de Fokker fabriek in Amsterdam-Noord. Na de eerste Luchtverkeer tentoonstelling Amsterdam in 1919 vestigde Anthony Fokker zich in de vrijgekomen gebouwen aan de Papaverweg in Amsterdam. Het was het begin van een lang en roemrijk avontuur. Fokker werd een van de grootse vliegtuigbouwers ter wereld en deed baanbrekend werk in de civiele luchtvaart. Anthony Fokker overleed in 1939 na een kortstondige ziekte.

Direct na de capitulatie in mei 1940 moest de Fokker fabriek voor de bezetter werken. Gedurende de oorlogsjaren werd er volop geproduceerd. In 1943 besloten de geallieerden de fabriek te bombarderen. Helaas kwamen de meeste bommen terecht op de burgerbevolking in plaats van op de Fokker fabriek. Veel Amsterdammers lieten daarbij het leven of raakten gewond. De lezing gaat over de fabriek, maar ook over Fokker in de oorlogsjaren, wat gebeurde er, hoe zag het eruit en wat is er nog van terug te vinden? De lezing begint om 13.00 uur. Bezoekers van het museum kunnen de lezing gratis bijwonen.

Het Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 is gevestigd in het fort bij Aalsmeer, Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug bij Rijsenhout en is geopend op zaterdag en iedere tweede zondag van de maand van 10.30 tot 16.30 uur. Kijk voor meer informatie op www.crash40-45.nl of raadpleeg Facebook of Instagram.