Clinics ter voorbereiding op NK Bonaken

Leimuiden – De Stichting Bonaken Nederland introduceert ook dit jaar een korte Bonaken-opleiding om het kaartspel voor het nageslacht te behouden. Op de vrijdagavonden 15, 22 en 29 oktober worden in Café Keijzer te Leimuiden cursusbijeenkomsten gehouden. Docenten van de Stichting Bonaken Nederland nemen de aspirant-Bonakers dan ruim twee uur lang bij de hand. De bijeenkomsten zijn van 20.00 tot 22.30 uur. Aspiranten kunnen zelf kiezen hoeveel bijeenkomsten ze bijwonen.

Tijdens de bijeenkomsten worden de grondbeginselen van het Bonaken spelenderwijs onderwezen. De korte cursus moet de aspiranten klaarstomen voor het 20e Nederlands Kampioenschap Bonaken dat zaterdag 6 november in Leimuiden wordt gehouden. Er komen hiervoor spelers uit bijna alle Nederlandse provincies naar Leimuiden, totaal gemiddeld 125 deelnemers. Deelname staat open voor iedereen. Inschrijven kan via www.bonaken.nl.

Cultureel Erfgoed

Het kaartspel Bonaken staat sinds 2017 op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. De Stichting Bonaken Nederland heeft het spel voorgedragen om er zeker van te zijn dat de spelregels – de ziel van het spel – tot in lengte van jaren gekoesterd, beschermd en geconserveerd worden. “Bonaken is een fantastisch spel. Het is mooi dat we met de Bonaken Academie spelers jonge en ouder aspirant-spelers de fijne kneepjes van het spel kunnen bijbrengen”, aldus Wim Buskermolen, voorzitter van de Stichting Bonaken Nederland en één van de cursusleiders. De overige docenten zijn Marcel van Bruggen en Hans van Leeuwen (15 oktober) en Sjaak Keijzer (22 en 29 oktober).