Actie ‘Zet je kerstboom buiten’ tegen eenzaamheid

Regio – Deze kerst ligt eenzaamheid op de loer. Wordt het de meest eenzame kerst ooit? Niet wat Stichting Socialrun betreft! Met de actie ‘Zet je kerstboom buiten’ gaat de stichting de strijd aan tegen eenzaamheid. Diverse partijen, waaronder zorginstellingen, ondernemers, horeca en regionale media, hebben zich op verschillende manieren aangesloten bij de actie. Socialrun wil met de actie van Kerstmis 2021 de meest sociale kerst in de meest eenzame tijd maken.  “Corona heeft een gigantische impact op de samenleving en in het bijzonder op mensen met een kwetsbaarheid. Je wilt niet weten hoeveel mensen er op dit moment rondlopen die denken aan zelfdoding. Ook bij jou in de straat”, aldus Frank Bonekamp, directeur stichting Socialrun. Samen met zijn collega Nienke springt Frank bij waar hij kan. “Nienke en ik hebben het drukker dan ooit, maar het is bijna teveel”, vertelt hij. “Deze tijd is voor veel mensen met een kwetsbaarheid afschuwelijk. En daarom dus deze actie, omdat we écht het verschil willen maken.”

Actie en vervolgacties

De actie ‘Zet je kerstboom buiten’ verwoordt letterlijk wat de actie inhoudt. Voor de deur, in de tuin, op het balkon, het maakt niet uit. Maar zet een kerstboom buiten voor een ander. En ontsteek de lampjes. Socialrun hoopt daarmee van kerst 2021 de meest sociale kerst ooit te maken. Ook is de vurige wens dat de actie als katalysator werkt voor andere initiatieven. “Dat zien we nu al”, vertelt Frank. “Horeca Utrecht doneert bijvoorbeeld ‘uitgestelde’ maaltijden, die we met de Voedselbank gaan verspreiden. Ook zijn er concrete plannen voor een Lichtjes Run.” Vanuit Utrecht nemen we hier het voortouw in, maar we hopen natuurlijk dat velen gemeenten en initiatieven volgen.

Plek voor verbinding

Omdat buiten op dit moment dé plek voor verbinding is. “Achter de deur kunnen we op dit moment niet komen. Maar toch kunnen we elkaar zonder fysiek contact bereiken. Door de straten te verlichten, verlichten we hopelijk elkaars hart. Brengen we licht in donkere tijden. Met de speciale poster kun je laten weten voor wie jij specifiek de kerstboom buitenzet. Bijvoorbeeld voor je broer, het zorgpersoneel of oma verderop? Vermeld dat op de poster ‘Mijn kerstboom staat buiten voor…’ en hang de poster op je raam”, vervolgt Frank zijn uitleg.

Meedoen?

Op de website www.zetjekerstboombuiten.nl kunnen mensen aangeven voor wie ze hun boom buiten zetten en een foto uploaden. Op de website is ook te zien welke initiatieven er nog meer worden ontplooid. Zoals de ‘aanhaakactie’ waaraan massaal gehoor wordt gegeven: 100.000 kerstballen haken. Natuurlijk kun je ook een eigen initiatief aanmelden via de website.